WASHINGTON

Blinken zagovara trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze

30.04.2024.
u 11:53

Američki državni tajnik Antony Blinken zagovarao je trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze tijekom razgovora s arapskim zvaničnicima, saopćio je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller.

Prema riječima glasnogovornika, Blinken je održao sastanke s ministrima vanjskih poslova Egipta, Jordana, Katara, UAE, Saudijske Arabije i generalnim tajnikom Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

- Razgovarali su o značaju kontinuiranog povećanja humanitarne pomoći za rješenje teške situacije u Gazi. Državni tajnik potvrdio je podršku Sjedinjenih Država naporima za postizanje trajnog mira u regiji, uključujući put do palestinske države koja će u sigurnosti koegzistirati s Izraelom. Blinken je naglasio potrebu za hitnim prekidom vatre u Gazi i oslobađanjem preostalih talaca koje drži Hamas - kazao je Miller.

Šef američke diplomacije također je razgovarao sa saudijskim prestolonasljednikom, princom Mohamedom bin Salmanom al Saudom.

- Tajnik je naglasio značaj održavanja povećanja humanitarne pomoći Gazi, postizanja trenutnog prekida vatre u Gazi koji osigurava oslobađanje talaca i sprječavanja daljnjeg širenja sukoba. Tajnik i prijestolonasljednik razgovarali su o tekućim naporima za postizanje trajnog regionalnog mira i sigurnosti, uključujući kroz veću integraciju među zemljama u regiji i poboljšanu bilateralnu suradnju između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije - kazao je glasnogovornik.

- Strane su istaknule hitnu potrebu da se ublaže regionalne napetosti, uključujući prestanak napada Hutija koji podrivaju slobodu plovidbe u Crvenom moru i napredak u jemenskom mirovnom procesu - dodao je.

Blinken je u Saudijsku Arabiju, prvu stanicu svoje bliskoistočne turneje, stigao u ponedjeljak. Potom će otputovati u Izrael i Jordan, gdje će razgovarati o situaciji u Pojasu Gaze, prenosi TASS.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije