Europa bira: U Njemačkoj buja politički motivirano nasilje, buja strah od ponavljanja povijesti

05.05.2024.
u 12:12

Politička napetost pred europske izbore u Njemačkoj je eksplodirala! U Dresdedenu je jučer pretučen i teško ozljeđen socijaldemokratski političar Matthias Ecke dok je vodio kampanju za Europske izbore. Ministrica unutarnjih poslova, također iz socijaldemokrata premijera Sholtza, napad je nazvala udarom na demokraciju. Vladajuća stranka, ali i mnoge oporbene, prijavile su posljednjih mjeseci brojne napade - verbalne, ali i fizičke na svoje članove i simpatizere i zazivaju jače policijsko osiguranje predizbornih skupova. 

Europski ljevičari osudili su prošlotjednu izjavu Ursule von der Leyen koja je otvorila mogućnost postizborne suradnje s krajnje desnom grupacijom stranaka “Identitet i demokracija” kojoj pripada i Alternativa za Njemačku, a nju pak njemački socijalisti drže odgovornom za politički motivirano nasilje na ulicama njemačkih gradova, posebno na istoku zemlje.

U rubrici Europa bira, koju realiziramo u suradnji s Uredom EU parlamenta u Hrvatskoj, Točka na tjedan donosi posljednju u nizu vanjskopolitičkih reportaža u serijalu Dragana Nikolića. Rast desnih ekstremista iz stranke Alternativa za Njemačku (AfD) kod brojnih u Europi obnavlja strah od ponavljanja povijesti, od toga da će na vlast – demokratskim putem i na izborima – doći autoritaran i rasistički režim. AfD raste na nacionalizmu i antiimigrantskom sentimentu, ali se hrani i širokorasprostranjenim nezadovoljstvom stanjem njemačke ekonomije i padom standarda. Dragan Nikolić u reportaži iz Njemačke, donosi vrijedan uvid u uzavrelu atmosferu u njemačkom društvu pred lipanjske europske izbore. Nikolić je razgovarao s visokopozicioniranim dužnosnicima AfD-a, mainstrem političarima i pripadnicima židovske zajednice u Dressdenu kojeg se često smatra centrom krajnje desnice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije