Posebni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Mi možemo savjetovati, ali Vučić i Kurti trebju donijeti odluke

Miroslav Lajčak
Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL
04.05.2024.
u 15:24

Posebni izaslanik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti imaju mandate za donošenje teških odluka u sklopu dijaloga.

"Vučić i Kurti imaju mandate za donošenje teških odluka... EU je uradila sve što je mogla, ali ne možemo željeti normalizaciju više od Kosova i Srbije", rekao je Lajčak i dodao kako je sveobuhvatni sporazum ključan za pridruživanje EU, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, sveobuhvatan pravno obvezujući sporazum o normalizaciji odnosa je cilj dijaloga i ključni dio njegovog mandata.

"To je također ključni uvjet za dve strane da se na kraju pridruže EU. Moja želja je bila da idemo do kraja i završimo proces sveobuhvatnim pravno obavzujućim sporazumom o normalizaciji. To nije bilo moguće, ali također želim da podvučem da smo prešli dalek put", rekao je Lajčak, koji 31. kolovoza završava mandat kao posebni izaslanik EU za dijalog.

Lajčak je rekao kako od Beograda i Prištine ovisi postizanje dogovora o konačnom sporazumu.

"Proces je u njihovom vlasništvu i govorimo o njihovoj budućnosti. Obje strane imaju europske integracije kao strateški prioritet i napredak u normalizaciji njihovih odnosa je od suštinskog značaja za napredak ka EU", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Kosovo i Srbija moraju uložiti dodatni napor i dovesti proces do kraja.

"Mi možemo savjetovati, predlagati i pomoći na svakom koraku na tom putu i ​​to i radimo. Ipak, na kraju, dije strane su te koje treba da normalizuju svoje odnose", dodao je Lajčak.

Navodi da su odgovornosti strana jasne.

"Na Kosovu je da pokrene proceduru za osnivanje Zajednice srpskih općina i prihvati europski nacrt statuta, a na Srbiji je da paralelno ispunjava svoje brojne obveze, počevši od priznavanja simbola Kosova, dokumenata i institucija, što je predviđeno planom redosljeda poteza primjene sporazuma", rekao je posebni izaslanik.

On je rekao kako mu je želja da Zapadni Balkan uspije i konačno postane dio EU, jer regija tu pripada - zemljopisno, ekonomski, kulturno.

Prema njegovim riječima, novi fond za rast Zapadnog Balkana također je jasan signal posvećenosti EU da integrira regiju u EU.

"Ne govorimo samo o šest milijardi eura novca poreznih obveznika EU, već i o postepenom pristupanju EU", dodao je Lajčak, koji je imenovan za veleposlanika EU u Švicarskoj i stupa na tu dužnost 1. rujna.

Ime nasljednika Lajčaka na mesto posebnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine neće se znati pre formiranja Europske Komisije poslije izbora za Europski parlament u lipnju. Jedan od kandidata je bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor, piše Agencija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije