ATENTAT

Stanje slovačkog premijera nakon atentata suviše teško da ga bilo gdje prevezu

18.05.2024.
u 20:22

Stanje slovačkog premijera Roberta Fica nakon atentata u srijedu i poslije operacije je stabilizirano ali i dalje teško tako da prijevoz iz bolnice u Banskoj Bistrici u Bratislavu ili inozemstvo sada ne dolazi u obzir, priopćili su u subotu slovačka ministrica zdravstva Zuzana Dolinkova i dopremijer, ministar obrane Robert Kalinjak.

- Razgovaramo s premijerom uz ograničene mogućnosti. Te ozljede su iscrpljujuće. Potrebno mu je što više odmora i prostor za liječnike koji rade na tome da se njegovo stanje krene ka povoljnoj prognozi. Još uvijek nismo pobijedili - kazao je Kalinjak na tiskovnoj konferenciji u Ruzveltovoj bolnici gdje leži premijer, javlja Radio Slobodna Europa.

Dopremijer i najbliži Ficov suradnik rekao je da narednih dana zbog teškog stanja ne dolazi u obzir da premijera prevezu na dalje liječenje u Bratislavu ili inozemstvo odakle je stiglo mnoštvo ponuda pomoći.

- Ne mislim da ga trenutno čeka dalja operacija. Nisam ljekar ali je upravo jučerašnja (petak) potvrdila da je prva obavljena dobro i treba da spriječi dalje komplikacije. Rizik je veliki i stanje je ozbiljno jer poslije takvih ozljeda reakcija organizma može da ima mnogo komplikacija. Kritično je četiri do pet dana. Možda ćemo sutra (nedjelja) biti veći optimisti - rekao je Kalinjak.

Dopremijer je podsjetio da je prognoza prvog dana, u srijedu kada je u mjestu Handlova u centralnoj Slovačkoj 71-godišnji Slovak Juraj Cintula ispalio pet hitaca iz pištolja u premijera, bila jako loša jer pucnji u stomak obično završavaju fatalno.

Kalinjak je naglasio, povodom riječi mađarskog premijera Viktora Orbana da će Robert Fico jako nedostajati u narednim mjesecima zbog dešavanja u Europskoj uniji i rata u Ukrajini, da se ništa ne mijenja na tome kakvu politiku vodi slovačka vlada, iako je premijer u bolnici a da vladu glavni zadatak čeka kod kuće. 

- Moramo da naučimo ponovo demokraciju da hoda. Fica su častili najgorim epitetima, govorili zaustavimo zlo. Kakvo zlo? Vlade desnice su se uvijek raspadale i frustracija iz njihovog neuspjeha izrodila se u atentat. Treba da se vratimo u 2010. godinu kada su se svi osjećali dobro, političari, nevladine organizacije, mediji - rekao je Kalinjak.

Dopremijer i ministar je istaknuo da je sada neophodno da država funkcionira, a da društvo ima sigurnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?