Tužno sjećanje

18. obljetnica genocida: Pokop bebe i još 408 žrtava pokolja

Srebrenica (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/9
11.07.2013.
u 08:54

Od 409 identificiranih žrtava njih 44 su bili dječaci starosti između 14 i 18 godina. Šest dječaka imali su 15 godina kada su ubijeni. Još uvijek se traga za oko 1500 žrtava genocida u Srebrenici.

Na obilježavanju 18. godišnjice genocida u Srebrenici danas će u Memorijalnom centru u Potočarima biti pokopano 409 žrtava masakra.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je beba Muhić, a najstarija je Edhem Rahmanović rođen 1919. godine. Posmrtni ostaci novorođenčeta Muhić su pronađeni u masovnoj grobnici u krugu Tvornice akumulatora u Potočarima, piše Klix.

44 dječaka

Od 409 identificiranih žrtava njih 44 su bili dječaci starosti između 14 i 18 godina. Šest dječaka imali su 15 godina kada su ubijeni. Još uvijek se traga za oko 1500 žrtava genocida u Srebrenici.

Na današnji dan svijet se prisjeća strašnog zločina srpskih snaga koje su u srpnju 1995. godine pobile uglavnom muškarce i dječake iz zaštićene UN-ove zone Srebrenice i okolnih mjesta koje su zaštititi trebale UN-ove snage no one su ih predale jedinicama Ratka Mladića.

Masakr se često u svjetskim medijima opisuje kao najgori pokolj u Europi nakon 2. svjetskog rata u kojem je ubijeno oko 8 tisuća muškaraca i dječaka koje su bosanski Srbi zarobili nakon ulaska u zaštićenu zonu. Reuters piše da je oko 15 tisuća muškaraca i dječaka uspjelo pobjeći kroz šumu i izbjeći sigurnu smrt.

Zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić uhićen je u Srbiji 2011. godine nakon što je 16 godina bio u bijegu od optužnice Haškog suda. Optužen je za zapovijedanje masakrom u Srebrenici i za svoju ulogu u blokadi Sarajeva.

Kerry: Nitko ne smije negirati genocid

Američki državni tajnik John Kerry je "u ime predsjednika Baracka Obame i američkog naroda" napisao u priopćenju da se pridružuje građanima BiH u odavanju počasti i sjećanju na one koji su izgubili živote "u stravičnom genocidu" u Srebrenici gdje je poginulo 8 tisuće nevinih ljudi.

"Kao što znamo iz povijesti, istina i pomirenje su neophodni za kretanjem prema boljem sutra. "Pozdravljamo one koji nastavljaju tražiti pravdu za žrtve i rade na osiguranju da svi građani imaju pravo vratiti se i živjeti mirno u svojim prijeratne domove", piše u priopćenju objavljeno na stranicama State Departmenta. "Odbijamo pokušaje ponovnog pisanja ili manipuliranja prošlošću, negiranja genocida, ili negiranja multietničkog karaktera BiH", piše Kerry.

>>Mediji u Srbiji ne podsjećaju na genocid već 'zločin' u Srebrenici

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?