Prsa o prsa

2. krug - Najžešća će se bitka voditi za Split, Šibenik i Vukovar

ivo baldasar (1)
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
1/6
22.05.2013.
u 08:40

Kandidati će se sučeliti jedan na jedan, ime protiv imena pa se mogu očekivati i naprljaviji potezi, sve samo da se dođe do pobjede.

Najzanimljivija borba za gradonačelničke kandidate u drugom krugu vodit će se u dvadeset većih gradova. Sada počinje borba “prsa o prsa”, jedan na jedan. U namjeri da se na biralište izvede svaki birač i svaki stranački simpatizer neće se prezati ni od niskih udaraca ni od najprljavije kampanje.

Pitanje prestiža

Najnapetija utrka bit će u Splitu jer su se karte tako pomiješale da pobjedu može odnijeti i Ivo Baldasar, SDP, ali i HDZ-ov kandidat Vjekoslav Ivanišević. Split podjednako žele i SDP i HDZ jer je jedan od četiri velika grada i imati vlast u dalmatinskoj metropoli pitanje je političkog prestiža. I u HDZ-u i u SDP-u sad će sve karte baciti na Split budući da je politička situacija u Rijeci, koja sigurno ostaje Obersnelu, Zagrebu, u kojem ostaje Bandić i Osijeku, u kojem će vjerojatno fotelju zadržati Bubalo, gotovo riješena. To ne znači da SDP neće zapeti iz petnih žila i u metropoli, ako ništa drugo, Ostojiću je u najvećem interesu da ne pogine nečasno, odnosno da ga Bandić pomete uz veliku razliku. Osim Splita, u fokusu su i SDP-a i HDZ-a i Vukovar, Šibenik i Dubrovnik. Tri su to grada u kojima je HDZ na proteklim izborima izgubio vlast i sada ih nastoji vratiti pod svoju kontrolu. Jednako tako i SDP čini sve da ih zadrži pod svojim okriljem. U Šibeniku i Dubrovniku moguća je pobjeda i HDZ-ova i SDP-ova kandidata, dok je u Vukovaru izvjesnije da će vlast ostati u rukama Željka Sabe (SDP). Njemu bi, smatraju analitičari, u drugom krugu trebali otići glasovi birača SDSS-a. I za HDZ i za SDP Vukovar i na simboličkoj razini ima veliko značenje. Grad koji je najviše pretrpio u Domovinskom ratu za HDZ simbol je hrvatske patnje, kao i za SDP, kojem k tome godi da vlast može imati i u gradu za koji bi se očekivalo, zbog ratne prošlosti, da je pod vlašću hadezeovaca. Željku Sabi HDZ je suprotstavio Ivana Penavu, za kojeg su u toj stranci puni riječi hvale.

Tijelovo u korist HDZ-a

Vlast se birala u 126 gradova, a u 41 su kandidati izabrani u prvom krugu. Dakle, u drugi krug ide čak 85 gradova. Kampanja traje dva tjedna, a na birališta se izlazi 2. lipnja. Budući da na četvrtak prije izbora pada blagdan Tijelovo i da će hrvatski iseljenici vjerojatno spojiti taj vikend i doći na odmor u Hrvatsku, a pri tome bi mogli i iskoristiti pravo glasa, to ide u prilog HDZ-u. Iseljeništvo je, inače, sklonije desnijoj političkoj sceni tako da u HDZ-u trljaju ruke i računaju na koji glas više.

>>'SDP više ne zna ni matematiku, mi smo dobili 3% više'

>>Vlahušić zloupotrijebio podatke vlastitih pacijenata zbog izbora?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?