Iza rešetaka

Afera Fimi media: Milijuni kod Barišićeva zeta i kćeri

Mladen Barišić
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/4
01.10.2010.
u 08:20

Porijeklo pronađena novca u zgradi u Bužanovoj ulici, a riječ je o više od dva milijuna kuna, je nerazjašnjeno.

Mladen Barišić, smijenjeni ravnatelj Carinske uprave i bivši rizničar HDZ-a, u istražnom zatvoru u Remetincu provest će najmanje mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Odlučeno je tako na ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanaderov intimus

Nekadašnji intimus odbjeglog premijera Ive Sanadera na sud je iz policijske pritvorske jedinice na Oranicama, gdje je proveo noć nakon jučerašnjeg uhićenja po nalogu USKOK-a, zbog sumnje da je organizator kriminalne mreže koja je preko marketinške tvrtke Fimi media izvlačila novac iz državnih poduzeća, odveden na sud oko 13.30 sati.

Fizički se, doznajemo, osjećao bolje nego dan prije kada mu je, zbog šoka izazvana uhićenjem u ranim jutarnjim satima u svome domu u Bužanovoj ulici, pozlilo. Danas je, neslužbeno doznajemo, uoči dolaska na sud vrijeme kratio i šetnjom, koliko mu je, zbog situacije u kojoj se nalazi, moglo biti omogućeno.

Bivši HDZ-ov rizničar, podsjetimo, zbog lošeg zdravstvenog stanja donio je odluku da se tijekom ispitivanja u USKOK-u brani šutnjom. Svoju bi obranu, doznajemo, pred istražiteljima trebao iznijeti sljedeći tjedan. Koliko je poznato, Barišić je spreman govoriti o čuvenom sastanku u Vladi 2007. godine, no doznajemo da bi s istražiteljima želio podijeliti još neke informacije pa bi se lako moglo dogoditi da njegovo iznošenje obrane zapravo bude otvaranje svojevrsne kutije u kojoj su bila pohranjena sva zla koja su se godinama nakupljala u HDZ-u.

I Nevenka Jurak, vlasnica spomenute Fimi medije, inače Barišićeva bliska prijateljica, uhićena sredinom kolovoza zbog pranja 16,5 milijuna kuna, trebala bi, doznajemo, također sljedećih dana pred istražiteljima iznijeti obranu. Prije se, podsjetimo, aktivno branila negirajući tijekom ispitivanja sve za što je osumnjičena, pa će biti zanimljivo pratiti hoće li Jurakova u međuvremenu promijeniti ploču te progovoriti o svim detaljima poslova koje je sklapala s državnim tvrtkama te na čijem je računu “zarađeni” novac zapravo završio.

 A svežnjima novčanica, različitih valuta, ukupne vrijednosti veće od dva milijuna kuna, bili su prilično iznenađeni i policajci prilikom pretrage Barišićeva ureda, stanova i automobila. I dok u njegovu stanu nije pronađeno ništa, u susjednoj zgradi u Bužanovoj, u kojoj Barišić također posjeduje stan kojim se koristi njegova kći Adrijana i suprug joj Ante Despot, bivši član uprave HEP-a, pronađen je upravo taj novac. Barišićev zet, trenutačno menadžer u Končaru za poslove u Makedoniji i Kosovu, nalazio se u to vrijeme zbog posla u inozemstvu tako da je u trenutku pretrage u stanu bila samo Barišićeva kći, inače u visokom stupnju trudnoće, koju su, doznajemo, policajci prilično iznenadili zbog postupanja pa joj je navodno i pozlilo. Čiji je zapravo novac pronađen u stanu Barišićeva zeta te iz kojeg je razloga ondje bio pohranjen, ili možda sklonjen, kao i njegovo stvarno porijeklo, ostalo je još uvijek nerazjašnjeno.

Inače, Ante Despot prije je već spominjan u kontekstu izvlačenja novca iz HEP-a, navodno prema naputku svoga punca, a u korist stranačke blagajne HDZ-a. U upravu HEP-a, mediji su već izvještavali, taj je šibenski političar zapravo i došao zahvaljujući Barišićevim vezama, a navodno je u menadžerskoj fotelji, zahvaljujući bivšem premijeru Ivi Sanaderu i svome puncu, imao povlašteni položaj. Zaposleni u HEP-u Despota su već prozivali zbog navodnog reketarenja dobavljača, pa je to državno poduzeće napustio 2008. godine te prešao na novo radno mjesto, u Končar, pri čemu mu je, prema neslužbenim informacijama, također pomogao Barišić.

Despotov povratak

Istražiteljima će zasigurno i Despot, nakon povratka u Hrvatsku, morati razjasniti odakle toliko novca u stanu u kojem živi te zašto ga, primjerice, ako je njegov, nije položio na kakav račun. Isto će se pitanje sigurno postaviti i Barišiću, s obzirom na to da je on stvarni vlasnik nekretnine, koji je, eto, od jučer spletom okolnosti luksuzni stil života zamijenio pritvoreničkim.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije