SUĐENJE

Agencija nije bila nadležna za privatizaciju Eroneta nego HPT-a

covic
VL FOTO
01.06.2011.
u 15:37

Danas su saslušani bivša tajnica Upravnog odbora HPT-a Snježana Zelenika, ekonomista koji je 1999. radio u Federalnoj agenciji za privatizaciju Zlatan Dedić, te Ivan Zovko koji je iste godine radio u Sektoru računovodstva HPT-a.

Na Županijskom sudu u Mostaru danas je nastavljeno suđenje u predmetu Dragan Čović i ostali za kazeno djelo zlouporabe ovlasti i položaja u procesu privatizaciju tvrtke mobilne telefonije HT "Eronet".

Danas su saslušani bivša tajnica Upravnog odbora HPT-a Snježana Zelenika, ekonomista koji je 1999. radio u Federalnoj agenciji za privatizaciju Zlatan Dedić, te Ivan Zovko koji je iste godine radio u Sektoru računovodstva HPT-a.
 
Zlatan Dedić je naveo da Federalna agencija nije bila nadležna za privatizaciju Eroneta nego samo HPT-a, ali i da se privatizacija Eroneta trebala uraditi kroz privatizaciju HPT-a. Također je naveo kako u Eronetu nije bilo vlasničkih udjela HPT-a te da im je tada rečeno da su ti udjeli preneseni na druge pravne osobe.

 "Stoga smo pokrenuli proceduru da se ti udjeli vrate HPT-u jer je HPT većinski bio državni i trebalo je štiti državni kapital“, objasnio je Dedić.

Ivan Zovko u svome je svjedočenju, uz ostalo, ustvrdio kako su 1999. godine postojala dugovanja HPT-u od oko 15 milijuna KM kratkoročnih obveza, dok se bivša tajnica Upravnog odbora HPT-a Snježana Zelenika nije mogla sjetiti ni jednog detalja sa sjednice Upravnog odbora kada se glasovalo o prenosu vlasničkih udjela tvrtke "Eronet".

Suđenje se nastavlja 8. lipnja.

Dragana Čovića, koji je 1999. bio predsjednik Upravnog odbora HPT-a Mostar (današnji HT Mostar) te članove Vladimira Šoljića, Slavicu Josipović, Matana Žarića, Nevena Đukića i Ivana Baćka kao i direktora Marinka Gilju tereti se da su dionice tvrtke mobilnog operatera Eroneta iz tadašnjega HPT-a prebacili tvrtkama "Croherc", "Alpina Komerc" i "Hercegovina osiguranje" kojima je HPT dugovao za izvedene građevinske radove.

U optužnici se navodi da je Federacija BiH prijenosom većinskog udjela mogla ostati bez više od četiri i pol milijuna maraka u Eronetu. U međuvremenu je Vrhovni sud Federacije BiH poništio prijenos udjela u Eronetu na tri privatne tvrtke te naložio njihov povrat Hrvatskom telekomu Mostar. Trima privatnim tvrtkama isplaćeni su dugovi za izvedene građevinske radove.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?