Intervju

Ako ne postignemo dogovor s partnerima, izlazimo iz Vlade FBiH

Zvonko Jurišić
27.03.2013.
u 09:36

Nakon obavljenih razgovora i praćenja daljnjeg rada vlade i pozicije HSP-a, mi ćemo donijeti odluku o daljnjem ponašanju u Vladi Federacije BiH

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić u intervjuu za Večernji list govori o stanju u HSP-u BiH, raspuštanju podružnica ove stranke, kao i o pokretanju stegovnih postupaka i izbacivanja određenih članova iz HSP-a BiH.

Nedavno ste imali sjednicu Glavnog stana HSP-a BiH na kojoj su iz stranke izbačeni određeni dužnosnici. Kako je protekla ta sjednica i kakvo je trenutačno stanje u HSP-u BiH?

Moram reći nakon održane sjednice Glavnog stana od prije desetak dana da je HSP stabilna politička stranka i da je nakon te sjednice čvršća i odlučnija u provedbi svoga programa u svojim odlukama kada su u pitanju partneri koji s nama čine Vladu FBiH. Još smo čvršći i odlučniji unutar same stranke da još jednom preispitamo sve članove jesu li čvrsto u stranci ili se kolebaju. Za kolebljive u HSP-u nema mjesta. Sjednica Glavnog stana je bila planirana, samo nije bio onakav dnevni red planiran kakav je bio na samoj sjednici, a to je ta jedna točka pokretanja stegovnog postupka protiv određenih, u to vrijeme dužnosnika HSP-a BiH, gdje je časni sud zasjedao odmah u pauzi sjednice Glavnog stana i jednoglasno donio odluku da se dužnosnici stranke koji su bili i u predsjedništvu i u Glavnom stanu isključe iz stranke jer najave i pisanja u medijima da je netko napustio stranku, a da u stranci nismo dobili bilo kakvu pismenu obavijest da je taj netko izišao iz stranke, mi smo postupili na način da smo ih isključili. Po statutu HSP-a BiH oni koji se isključe iz stranke više ne mogu biti njeni članovi, dok oni koji napuste stranku oni se mogu ponovno vratiti jer je moguće da se u tom trenutku napuštanja nisu slagali s politikom ili s određenim ljudima u stranci.

Ako razgovori s partnerima u Vladi ne urode plodom i ako se vaši partneri nastave ponašati ovako kako su se ponašali dosad, postoji li mogućnost izlaska HSP-a BiH iz Vlade FBiH?

Moram reći da je i to jedna od varijanti o kojoj je raspravljano na sjednici Glavnog stana. Nakon obavljenih razgovora i praćenja daljnjeg rada Vlade i pozicije HSP-a mi ćemo donijeti odluku. Naši zahtjevi i dalje stoje, kao i zakon o Vladi za koji nema interesa ni kod jednog od partnera, ni SDP ni SDA, zatim borba protiv korupcije i kriminala. Za nas u HSP-u je neprihvatljivo da građani BiH plate jednu sudsku presudu 15 milijuna maraka da ne bi došlo do stečaja tvrtke čiji je vlasnik Vlada FBiH, a to su Terminali ploče i da za to nitko nije odgovarao. Zbog nekih postupaka iz prošlosti, ali ti se postupci ne mogu vezati uz HSP, a mogu za neke druge stranke koje su činile parlamentarnu većinu u proteklo vrijeme. Naš je cilj i popravljanje položaja Hrvata. Ne bi bilo beznačajno da oko ovih stvari o kojima sam govorio sve stranke s hrvatskim predznakom imaju iste strateške ciljeve, kada su u pitanju Hrvati u BiH , onda bi nam bilo mnogo lakše djelovati nego što je to sada.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?