BiH nema zaliha

Ako skoče cijene, rezervi nema ni za dva mjeseca

Pšenica
04.03.2013.
u 09:11

Propala nabava 30 tona pšenice zbog, kako navode, financijske krize

Najave poskupljenja gotovo svih prehrambenih proizvoda u BiH neće moći ni ovaj put ublažiti zalihe robnih rezervi ni Federacije BiH ni Republike Srpske. Proizvodi i robe kojima raspolažu nisu dovoljni da se intervenira na tržištu, kao što je to slučaj u okruženju. S druge strane, direkcije robnih rezervi u dva entiteta organizirane su na potpuno različitim principima. Federalna je na proračunu Federacije, a Direkcija robnih rezervi RS-a je javno poduzeće.

Svima kriva recesija

No, ono što im je zajedničko jeste deficit, a trenutačne rezerve kojima raspolažu nisu dovoljne ni za dva mjeseca intervencije u slučaju nekontroliranog rasta cijena osnovnih prehrambenih namirnica poput kruha i mlijeka. Kako je proračun FBiH u deficitu, tako Direkcija robnih rezervi nije dobila sredstva da krajem prošle godine nabavi dodatnu količinu pšenice u slučaju da mora intervenirati na tržištu i zaustaviti nekontrolirano povećanje cijena. Unatoč takvim robnim rezervama za koje bi se moglo reći da su na staklenim nogama, u Direkciji robnih rezervi FBiH smatraju kako su količinom i asortimanom roba zadovoljni, ali ističu da bi one trebale biti puno kvalitetnije i u većem broju. Čini se kako je pojam recesije u svijetu postao poštapalica za domaće političare koji svoju nemoć pravdaju recesijom. Tako i iz Direkcije robnih rezervi glavnog krivca vide neobično - u financijskoj krizi, zbog koje je u prošloj godini propala nabava 30 tisuća tona pšenice. Naime, taj aranžman je propao jer se Direkcija nije mogla zadužiti preko Ministarstva financija na svjetskoj burzi novca. Iako je problem robnih rezervi nekoliko puta pokušan staviti na dnevni red Vlade FBiH, rasprave nije bilo jer novca za ove namjene nema.

Roba loše kvalitete

U Direkciji za robne rezerve RS-a, tom odnedavno javnom poduzeću, prema posljednjim podacima, raspolažu sa toliko pšenice i kukuruza da su zalihe u silosima dovoljne za svega 10 dana. I ova direkcija već godinama reagira i panično upozorava da su nedostatne robne rezerve, međutim ni u manjem bh.entitetu nema novca za takve stvari. I dok u RS-u postoje tvrdnje kako je njihova direkcija pretvorena u javno poduzeće kako bi se izbjegla revizija, u Federaciji su revizijska izvješća prethodnih godina pokazivala da ima nepravilnosti prilikom nabave roba po većim cijenama nego što realno vrijede, ili nabave robe loše kvalitete koja je neupotrebljiva. Zbog tih nepravilnosti smijenjeno je i nekoliko direktora. No, krajnji rezultat i u jednom i u drugom slučaju je da robne rezerve ne mogu odgovoriti zadatku zbog kojeg i postoje, a to je da na slobodnom tržištu, kakvo je u BiH, svojim zalihama spriječe trgovce da koriste svako povećanje cijena na svjetskom tržištu kako bi udvostručili svoju maržu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?