PROTUUDARI

Al-Qa’ida: Francuska si je otvorila pakao

mali
Reuters/PIXSELL
14.01.2013.
u 19:22

Islamski su radikali zauzeli grad Diabaly uvlačeći se preko rijeke u malim grupama i potom napadajući policiju

Iako je Francuska u petak zračnim udarima počela akciju protiv islamista u Maliju pokušavajući regularnim snagama pomoći da vrate kontrolu nad zemljom, ne ide sve glatko. Islamisti su u svom protuudaru osvojili grad Diabaly, oko 400 kilometara udaljen od prijestolnice Bamako. Ipak, francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian ustvrdio je da nema razloga za pesimizam.

– Pobunjenici su preuzeli Diabaly nakon žestokih okršaja s regularnim snagama, koje nisu mogle izdržati. Ipak, stvari se razvijaju u povoljnom smjeru – ustvrdio je Le Drian napominjući pri tome da je Francuska zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Taj povoljni smjer svakako nije povoljan i za stanovnike osvojenog grada.

– Islamisti su u Diabaly ušli tijekom noći prešavši rijeku u malim grupama. Uskoro je izbila žestoka paljba, nitko ne izlazi iz kuća – potvrdio je agenciji AFP jedan od stanovnika ovog grada. Ipak, prema tvrdnjama Francuza, to je i bio očekivani razvoj događaja.

– Te smo napade očekivali. Islamisti su na istoku zemlje blokirani, u potpunom su rasulu i sada pokušavaju zauzeti neka mjesta kako bi umanjili poraz – kaže Le Drian.S druge strane, Al-Qa’ida, čiji se pripadnici također bore u redovima malijskih islamista, najavljuje osvetu Francuskoj.

– Napali su islam, a sada ćemo im se osvetiti. Francuska si je otvorila vrata pakla, pala je u zamku koja je opasnija od Afganistana, Iraka ili Somalije – rekao je glasnogovornik Al-Qa’ide.

>>Mali gori: 'Svojoj ćete djeci kopati grobove'

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?