PROVJERA POKAZALA

Alkalajevo ministarstvo nije čuvalo tajne podatke

alkalaj
VL FOTO
07.03.2012.
u 09:48

U prostorijama podregistra MVP-a BiH niti jedan dokument s oznakom tajnosti nije uništen

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nije poštivalo predviđene procedure za zaštitu tajnih podataka, pokazala je posebna provjera koju je početkom ove godine naredilo državno Ministarstvo sigurnosti. Provjera je uslijedila nakon što su iz samog Ministarstva vanjskih poslova BiH došle informacije da se u ovoj instituciji, odnosno u uredu tadašnjeg ministra Svena Alkalaja, netransparentno uništava dokumentacija i materijali koji imaju oznaku tajnosti.

Tajni podaci

Po nalogu Ministarstva sigurnosti predstavnici Odjela za zaštitu tajnih podataka - Državnog sigurnosnog organa, upućeni su izvršiti nadzor i provjeru stanja u Ministarstvu vanjskih poslova . Posebno je provjeravano rukovanje tajnim podacima Bosne i Hercegovine unutar ovog ministarstva. Prema informaciji koju je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, na zahtjev pojedinih zastupnika, proslijedilo državnom Parlamentu, predstavnici Odjela za zaštitu tajnih podataka utvrdili su da se evidencije, koje se vode unutar sigurnosnog područja MVP-a, odnose samo na NATO-ove tajne podatke, a iz istih je vidljivo evidentiranje tajnih podataka koji dolaze u to područje, kao i evidentiranje o upoznavanju s tim tajnim podacima. Postoje i odvojene knjige evidencija za Europsku uniju, ali još uvijek takvi podaci nisu stigli u sigurnosno područje Ministarstvu vanjskih poslova a Bosne i Hercegovine. U okviru pisarnice MVP-a Bosne i Hercegovine postoji evidencija ,”povjerljive pošte” koja se bilježi u odvojenoj knjizi u odnosu na redovitu poštu koja pristiže u MVP. U prostorijama podregistra MVP-a BiH niti jedan dokument s oznakom tajnosti nije uništen, niti je bilo što uništavano u okviru tog područja. Međutim, ne postoji središnje mjesto u MVP-u na kojem se čuvaju dokumenti koji nose oznaku tajnosti, nego se isti čuvaju u organizacijskim jedinicama kojima su dostavljeni. Uposlenici u pisarnici koji rade sa “povjerljivom poštom”, kao ni kurir koji raznosi “povjerljivu poštu”, ne posjeduju dozvole za pristup tajnim podacima.

Poštivanje pravila

-Državni sigurnosni organ Bosne i Hercegovine ukazuje na činjenicu da je iz svega naprijed navedenog vidljivo da se unutar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ne poštuju nikakva pravila i procedure propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka i propisa, donesenih na osnovu tog Zakona, povezano s provedbom organizacijskih, fizičkih i tehničkih mjera i radnji za zaštitu tajnih podataka Bosne i Hercegovine. Također, i dalje ostaje obveza uspostave sustava zaštite tajnih podataka u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, po pitanju tajnih podataka BiH i u tom smislu, i do sada je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine odnosno Državni sigurnosni organ BiH u više navrata ukazivao na ovaj problem, upozorava se u informaciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?