srbijanski mediji

Alo! : Merkel je zaprijetila uporabom oružja na Kosovu

Angela Merkel (1)
Reuters/Pixsell
21.12.2011.
u 09:22

Srbi su, tvrdi Alo!, u strahu da je KFOR ovim dobio zeleno svjetlo kako smije silom uvesti vlast Prištine na cijelom teritoriju Kosova

BEOGRAD - Njemačka kancelarka Angela Merkel za prekjučerašnjeg posjeta Kosovu, zaprijetila je i oružjem ukoliko Srbija ne povuče svoje institucije sa Kosova pa je njena izjava o nužnosti upotrebe sile zabrinula preostale Srbe koji više nisu načisto da li je mandat Kfora sačuvati mir ili na silu nametneuti institucije Hashima Thacija, piše beogradski tabloid Alo ! a tekst prenose brojni mediji u Srbiji.

Srbi su, tvrdi Alo!, u strahu da je KFOR ovim dobio zeleno svjetlo kako smije silom uvesti vlast Prištine na cijelom teritoriju Kosova bez obzira što Europa na sav glas Srbe i Albance poziva da sporna pitanja riješe dijalogom, a kosovske Srbe nije ohrabrilo ni to što je iz Beograda stigla stidljiva reakcija kako institucije države Srbije ne mogu nestati preko noći.

- Samo politika i vojno angažiranje zajedno mogli bi dovesti do rješenja - zaprijetila je Angela Merkel u Prištini nakon razgovora sa zapovjednikom KFOR-a Erhardom Drewsom, podsjeća Alo! dodajući kako njemačka kancelarka "nije precizirala da li su EU i međunarodne institucije na Kosovu u stanju isti stupanj sigurnosti, ljudskih i nacionalnih prava jamčiti i Srbima i Albancima".

- Ako ona kaže kako uz političke treba koristiti i vojna rješenja, onda je to ništa drugo nego prijetnja oružjem, na koju Beograd mora reagirati. Mi Srbi sa sjevera Kosova bojimo se za svoje živote i ako Angela Merkel kani upotrijebiti i vojnike, to samo znači da ćemo biti ili protjerani ili pobijeni. Ovo je i poruka KFOR-u kako ima slobodbne ruke da upotrebi i oružje protiv „neposlušnih“ Srba - kaže Krstimir Pantić, jedna od vođa Srba s kosova. Direktor Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić napominje kako je izjava njemačke kancelarke još jedno podsjećanje kako je konfrontacija sa KFOR-om zapravo konfrontacija s NATO-om.

- To isto je rečeno i vodstvu Srbije - ako se ne sklone barikade, uporabit će se sila. Ukidanje paralelnih institucija je neki drugi paket koji se neće raspakivati prije ožujka i sigurno se vojno neće rješavati. Budući ne vidi nikakav pomak, Angelina Merkel je možda podsjetila Tadića na nešto što joj je obećao, a možda njena izjava služi za primirivanje Albanaca kako oni nešto ne bi pokušali - kaže Janjić, a ministar odbrane Srbije, Dragan Šutanovac drži kako je pitanje ukidanja paralelnih struktura na Kosovu politička prepreka za dobijanju kandidature za EU, i tome "valja pristupiti analitički, ali se to ne može učiniti jednim rezom".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?