PROMJENE USTAV

Američki institut predlaže zatvaranje OHR-a

dayton
VL FOTO
10.06.2010.
u 09:03

Analitičar Instituta za mir (USIP) misli da vlasti SAD-a nakon izbora trebaju pokrenuti reformu Ustava

Daniel Serwer iz Američkog instituta za mir (USIP) pozvao je američku administraciju da pogura ustavne promjene u Bosni i Hercegovini, upozorivši da bi stanje moglo postati dramatično u ovoj zemlji zbog nejedinstvene politike zemalja Europske unije. Serwer je samo otkrio poznate činjenice da su i dosadašnji prijedlozi za reformu Ustava bili praktično truli kompromis Bruxellesa i Washingtona, a ne nikako rješenje za bosanskohercegovačku enigmu.

Dayton je loš

- Bosanskohercegovački Ustav, kako je napisan u Daytonu, ne odgovara potrebama europskih standarda i drži Bosnu i Hercegovinu izvan priključenja Europskoj uniji. Ovo je prepoznato odlukom Suda za ljudska prva u 2009. godini koji je presudio o diskriminacijskim odredbama Ustava te još opsežnije 2005. u izvješću Venecijanske komisije, no nikakav napredak nije napravljen u pravcu usvajanja amandmana kako bi se ispravili ovi nedostaci, stoji u Serwerovoj analizi. Također, međunarodna zajednica, po njegovu mišljenju, ne radi više u najboljem interesu Bosne i Hercegovine.

- Visoki predstavnik, koji je odgovoran za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, izgubio je dosta svojih ovlasti kako bi mogao nametati gotovo diktatorske bonnske ovlasti, kaže Serwer.

EU podijeljena

Upozorava kako više europskih zemalja posve različito gleda na reforme u BiH. Pri tome je dolazilo do ekstremno različitih prijedloga za reformu Ustava BiH od jednoga do drugog pregovaračkog kruga, zavisno od toga jesu li Amerikanci ili Europljani pripremali nacrt dokumenta. On smatra da međunarodna zajednica mora ujediniti svoje stajalište. Daniel Serwer predlaže da se ojača ured predstavnika Europske unije u BiH tako što bi se u njegov rad uključilo više europskih diplomata. Pri tome bi ovaj ured trebao zadržati bonnske ovlasti i odgovornost visokog predstavnika, što podrazumijeva mogućnost smjena i nametanja važnih odluka. U uredu posebnog predstavnika EU-a trebali bi se nalaziti i američki diplomati, predlaže analitičar USIP-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?