WIKILEAKS OTKRIO

Amerika u BiH želi reforme koje će stvoriti jaču državu

zastava bih
Arhiva VL
29.08.2011.
u 09:00

Ističe se kako je BiH opterećena unutarnjim sukobima, komunikacija među institucijama vrlo loša

Veleposlanstvo SAD-a vrlo je nezadovoljno stanjem u Bosni i Hercegovini, a u izvješćima i analizama koje šalju šefovima u Washington, američki diplomati najviše hvale bh. potporu američkim vanjskopolitičkim stavovima. Očito je to iz depeša čiji je sadržaj ovih dana objavio internetski portal WikiLeaks.

Politički sukobi

U više službenih dokumenata upućenih iz Veleposlanstva u Sarajevu ističe se kako je BiH opterećena unutarnjim političkim sukobima te kako je komunikacija među institucijama vrlo loša. Generalno se Bosna i Hercegovina opisuje kao „slaba država“, a u izvješćima koja se tiču provedbe sudske presude u predmetu „Sejdić i Finci“ jasno se navodi da su Amerikanci protiv kozmetičkih promjena Ustava BiH.

-Državu treba učiniti funkcionalnijom, jedan je od zaključaka iz depeše koju je prošle godine u Washington poslao zamjenik veleposlanika Jonathan Moore.

Značajnu pozornost američkih diplomata u Sarajevu proteklih godina privlačila su i sigurnosna pitanja, te spremnost institucija BiH da odgovore na terorističke i druge izazove. Aktivnosti Republike Srpske navedene su kao glavni razlog smanjenja operativne sposobnosti BiH u borbi protiv terorizma.

Brojne pohvale

Ipak, upućuju se pohvale sigurnosnim službama Bosne i Hercegovine zbog dobre suradnje s Amerikancima u pogledu suzbijanja i sprječavanja terorističkih aktivnosti. Koliko je ova oblast važna za američku vladu, svjedoči i podatak da je Washington od svojih diplomata iz Sarajeva detaljno informiran o svim istragama i sudskim procesima vezanim uz terorizam, kao i o povratku članova bivše „alžirske skupine“ iz Guantanama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?