ljudska prava

Amnesty: Europa podbacila u pomaganju izbjeglicama

izbjeglice
VL FOTO
20.09.2011.
u 09:57

Samo osam europskih zemalja ponudilo je primiti izbjeglice i azilante s libijske granice.

Europske zemlje sramotno su podbacile u pružanju pomoći tisućama afričkih izbjeglica uz libijsku granicu, izvijestila je jučer nevladina organizacija Amnesty International u izvješću pod naslovom "Europo, ti si na potezu".

Otprilike 5000 izbjeglica, koje u slučaju povratka u domovinu očekuje progon, nalazi se na granici s Egiptom i Tunisom.Dok su SAD, Kanada i Australija ponudile pomoć u zbrinjavanju izbjeglica i tražitelja azila, samo se osam europskih zemalja ponudilo učiniti isto, ponudivši pritom samo 700 mjesta.

Nicolas Beger, direktor predstavništva AI-a pri europskim institucijama, razočaran je reakcijom europskih zemalja na tešku sudbinu izbjeglica, a posebno mu smeta što neke od tih zemalja sudjeluju u NATO-vim akcijama u Libiji, koje su dovele do iseljavanja velikog broja ljudi.

- Europski ministri unutarnjih poslova moraju se pozabaviti problemom izbjeglištva, a mogu početi tako što će ga staviti na dnevni red Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove 22. rujna - poručio je Beger.

Oko tisuću ljudi iz raznih država nalazi se na graničnom prijelazu s Egiptom Saloum, dok se u tuniskom logoru Choucha nalazi oko 3800 izbjeglica i tražitelja azila. Žive u teškim uvjetima, no ne pomišljaju na povratak u domovinu, kao ni u Libiju, koja u ovom trenutku nije u stanju izbjeglicama pružiti odgovarajuću pomoć.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije