Uređenje

Andrić i Prelog dobivaju park u centru Mostara

nobelovci
Foto: Zoran Grizelj
1/3
25.01.2012.
u 10:02

Grubo devastirani prostor napokon će zasjati, nakon što projekt izgradnje parka bude završen

Da se Mostar polako ali sigurno pretvara u grad parkova potvrđuje i jučerašnji početak radova na parku Nobelovaca. Lokacija, na kojoj je planirana izgradnja parka nobelovaca, smještena je unutar stambenog bloka na mjestu križanja ulica Kralja Tvrtka i Zvonimirove, u neposrednoj blizini sjedišta Matice Hrvatske, Mostar.

Privremeno parkiralište

Prostor kvadrature P=cca 1.200,00 m2 je i u prvobitnoj namjeni bio park, ali je tijekom turbulentnih poslijeratnih vremena postao neka vrsta privremenog parkirališta, kako za stanare obližnjih zgrada, tako i za korisnike usluga okolnih javnih ustanova. Takav tretman prostora neminovno je rezultirao grubom devastacijom, osobito travnjaka i niskog zelenila te cjelokupnog mobilijara. Visoko zelenilo je dobrim dijelom ipak ostalo neoštećeno, ali nenjegovano i zapušteno, kao i prostor u cjelini. Na lokaciji su bez dozvole izgrađeni i pojedinačni objekti raznih namjena, od kojih je većina do sada i uklonjena, a slično je planirano i za preostale objekte na i oko parcele. - Na samom križanju ulica, na mjestu koje remeti njegovu preglednost, postavljen je pano za reklamne plakate kojega bi, svakako, trebalo premjestiti - rekli su nam u mostarskoj Gradskoj upravi. Nogostup oko lokacije je, neprimjerenim korištenjem, u većoj mjeri oštećen te njegovo obnavljanje svakako treba tretirati kao sastavni dio ovog projekta. Osnovna ideja pri izradi ovog rješenja bila je revitalizacija postojećeg parka uz unošenje novih elemenata i sadržaja pri čemu je težište stavljeno na očuvanje svog postojećeg visokog zelenila, postojeće infrastrukture, a osobito je pažljivo procijenjeno mjesto na kojem će biti smješteni spomenici dvojici nobelovaca: Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. (koji su inače bili stipendisti HKD Napredak). Cilj je bio rasteretiti raskršće (osigurati mu preglednost, kako sa stanovišta vozača, tako i sa stanovišta pješaka), a u isto vrijeme ostaviti spomenike vidljivima i dostupnima, odnosno osigurati komunikaciju svih dijelova parka i omogućiti nesmetanu cirkulaciju i (ili) okupljanje ljudi unutar raspoloživog prostora.

Osvjetljenje parka

Srednja staza će biti osvijetljena s jedne strane kandelabrima, a s druge strane niskim parternim lampama kao u gradskom parku Zrinjevac, čiji je Park nobelovaca prirodni nastavak. Skulpture nobelovaca su osvijetljene podnim svjetiljkama-reflektorima, ali tako da ne ometaju noćni mir okolnih stanara. Inače, očekuje se kako će tijekom godine biti pokrenuti projekti izgradnje nekoliko parkova u Mostaru za koje su projekte uradili studenti arhitekture iz Zagreba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?