summit eurozone

Angela Merkel: Na euroobveznice zaboravite sve dok sam ja živa!

'German Chancellor Angela Merkel (2nd R) leaves followed by Italian Prime Minister Mario Monti (R),  French President Francois Hollande and Spanish Prime Minister Mariano Rajoy (L) after a news confer
'MAX ROSSI'
28.06.2012.
u 08:00

Roubini: Ne žele euroobveznice jer krizne zemlje tada neće same rješavati svoje probleme

Sve dok sam ja živa, zaboravite na euroobveznice, poručila je u utorak navečer njemačka kancelarka Angela Merkel, žestoko odgovarajući na prijedlog predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya. Predsjednik EK-a prezentirao je zaključke koje želi usvojiti na summitu čelnika 17 zemalja eurozone u četvrtak i petak u Luxembourgu. Jedan od prijedloga je uvođenje zajedničkih euroobveznica, kojima bi jako njemačko gospodarstvo bilo bačeno u isti koš s najslabijim grčkim i obje zemlje plaćale bi istu cijenu zaduživanja. Za usporedbu, Njemačka se danas zadužuje po kamati od 0 posto, a kamate na grčke obveznice su iznad 20 posto. Po ovome je vidljivo da nas očekuje najburniji summit do sada, na kojemu će se na jednoj strani naći Angela Merkel, a na drugoj 16 čelnika ostalih zemalja eurozone predvođenih francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom, talijanskim premijerom Marijem Montijem i španjolskim predsjednikom vlade Marianom Rayojem, koji već mjesecima pokušavaju omekšati tvrdi njemački stav o zajedničkim obveznicama, odnosno udruživanju duga.

Na pogrešnom putu

Euroobveznice svih 17 eurozemalja znače da će svi biti odgovorni za njihovu otplatu. Dakle, i zadnja zemlja koja bude mogla plaćati, platit će za sve ostale koje ne budu mogle plaćati svoj dug.

– Mislim da su euroobveznice pogrešan put – jasna je bila kancelarka u srijedu u Bundestagu. Merkel je poslala snažno upozorenje drugim čelnicima eurozone.

– Nemam nikakvih iluzija: mnoge oči na summitu bit će uprte u Njemačku. No, njemačka snaga nije beskonačna. Ne smijemo precijeniti ni njemačku snagu – poručila je Merkel. Njemačka je motor rasta u Europi, ali ako Njemačka zastane, to će imati strašne posljedice za Europu – istaknula je Angela Merkel.

Prema zaključcima sadržanim u izvješću koje je prezentirao Van Rompuy, Bruxelles bi dobio mogućnost da mijenja nacionalne proračune zemalja eurozone. Nakon takve novosti koja bi snažnije povezala zemlje eurozone u jedinstvenoj fiskalnoj politici, otvorila bi se mogućnost uvođenja kolektivnih euroobveznica, koje zemlje poput Francuske i Italije zagovaraju kao "zlatno rješenje" za završetak krize. Njemačka se ideji euroobveznica protivi od samog početka, a dok su u ponedjeljak svojim kolegama iz drugih zemalja još uvijek govorili da moraju razmisliti, sada su rekli odlučno: "Nein!"

U žurbi je sazvan i sastanak ministara financija "velike četvorke" – Njemačke, Italije, Španjolske, Francuske – koji su u utorak navečer u Parizu pokušali naći zajedničko rješenje s kojim će ići na summit i koji bi na summitu svi podržali. Moguće je da će do kraja tjedna biti dogovoreno da monetarna unija dobije i svojevrsno nadnacionalno "ministarstvo financija" koje bi prepravljalo proračune pojedinih zemalja koje "iskaču" od prosjeka i rade probleme. Po sadašnjim pravilima, uvedenim tek lani, Komisija može nadzirati i ocjenjivati proračune zemalja eurozone, ali po novim pravilima mogla bi ih mijenjati suprotno željama tih pojedinih zemalja.

U začaranom krugu

Ciparski zahtjev za pomoć, koji je ta zemlja Europskoj uniji poslala u ponedjeljak, nije velik u iznosu (oko 10 milijardi eura), ali pojačao je dramu jer se sada u službenom "bailoutu" nalazi već gotovo trećina zemalja eurozone. Cipar je u problemima jer su njegove banke jako izložene Grčkoj, ali Ciprani su dugo oklijevali s traženjem pomoći od EU jer ta pomoć dolazi u zamjenu za reforme koje treba provesti. Pokušavajući to izbjeći, trudili su se dobiti kredite od prijateljske Rusije. Neke zemlje Unije nisu blagonaklono gledale na to.

Kriza u eurozoni pogoršava se i zbog začaranog kruga u kojem se nalaze banke i države. Banke u svojem vlasništvu imaju velike količine državnih obveznica koje gube na vrijednosti. Zbog toga banke slabe, zapadaju u još veće probleme, a onda se ti problemi prelijevaju ponovno na državu. Zbog toga Rompuyev prijedlog govori o osnivanju bankovne unije i nadziranju svih 8000 banaka u eurozoni.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?