skandal

Antisemitskom karikaturom šef austrijske desnice šokirao javnost

\'An illustration picture shows the log-on screen for the website Facebook, in Munich February 2, 2012. Facebook unveiled plans for the biggest ever Internet IPO that could raise as much as $10 billio
Reuters/PIXSELL
21.08.2012.
u 13:04

Zastupnica socijaldemokrata u austrijskom parlamentu Petra Bayr Stracheovo je ponašanje nazvala novim pokušajem hajke protiv židova i muslimana u Austriji

Vođa austrijske krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz-Christian Strache ponovno je ovih dana uzbunio austrijsku javnost nakon što su mediji na njegovoj Facebook-stranici pronašli karikaturu antisemitskog sadržaja.

Riječ je o karikaturi djelomično izmijenjenih dijelova na kojoj je prikazan debeli bankar s kukastim nosom i jaknom s gumbima na kojima je otisnuta Davidova zvijezda kako se za stolom gosti piletinom i drugim jelima, a vladin ga dužnosnik zdušno poslužuje dok je na drugoj strani stola predstavnik naroda kojem je serviran tanjur s već oglodanom kosti.

Antisemitska karikatura navodno je prerađeni crtež iz 60-ih godina prošlog stoljeća kojem su naknadno dodani kukasti nos i Davidove zvijezde, pišu austrijski mediji, ističući da ju je Strache odmah nakon uzbune uklonio s Facebooka i zamijenio originalnim izdanjem.

Predsjednik Židovske zajednice u Beču Oskar Deutsch oštro je kritizirao skandalozno ponašanje čelnika FPÖ-a dodajući kako ono "nije slučajno".

Strache je odbacio sve optužbe za antisemitizam ustvrdivši kako su to insinuacije njegovih protivnika i nekih novinara. Objasnio je da je riječ o kritici i kako već godinama kritizira svemoć bankarskog sustava koji na trošak građana postaje sve deblji i moćniji. Za antisemitske simbole rekao je da su mu podmetnuti i da je to učinio neki njemu nepoznati korisnik.

Stracheovu objašnjenju mnogi Austrijanci ne vjeruju jer je njegovo neuljuđeno ponašanje često na udaru javne kritike, piše austrijski dnevni list Österreich. Dodaje da je potvrda tome i fotografija s tradicionalnog slavlja u bečkom Neustiftu prošlog vikenda na kojoj je Strache i pokraj njega odojak te šef bečkog kluba zastupnika slobodnjaka Johann Gudenus, a ispod njih tekst s riječima koje se rimuju: "Jedeš li svinjetinu, smiješ unutra".

Zastupnica socijaldemokrata (SPÖ) u austrijskom parlamentu Petra Bayr Stracheovo je ponašanje nazvala novim pokušajem hajke protiv židova i muslimana u Austriji.

Kritici su se pridružili i predstavnici pučana i zelenih.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?