JASNA PORUKA

Arapi: Ne želimo da nam odgajaju djecu žene iz BiH i Europe

'09 Apr 2010, Doha, Qatar --- Qatari men eat dinner at a restaurant in Doha, Qatar. --- Image by © Shawn Baldwin/Corbis'
Shawn Baldwin/Corbis
06.09.2013.
u 09:06

Propao natječaj za posao koji je raspisala vlada Katara

Arapi ne žele da im djecu odgajaju žene iz BiH, pokazalo se nakon objavljivanja natječaja vlade Katara u BiH. Naime, još prije četiri mjeseca vlada ove zemlje je raspisala natječaj preko kojeg su namjeravali zaposliti više žena iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kambodže, Vijetnama i Bangladeša kao spremačice, kućanice i dadilje. Iako za te usluge Arapi plaćaju tek od 200 do 250 dolara mjesečno, brojne žene iz BiH su u ovom natječaju vidjele priliku da riješe svoje egzistencijalno pitanje, međutim pokazalo se da se ova ideja ne sviđa tamošnjem stanovništvu. Vlada te zemlje angažirala je više od deset agencija koje su odabrale najbolje kandidatkinje za navedene poslove, ali, kako pišu katarski mediji, još uvijek niko iz BiH i Makedonije nije otišao u tu zemlju po ovom natječaju.

“Nije bilo zahtjeva za spremačice, kućanice i dadilje iz BiH”, kazali su za katarski list The Peninsula iz najveće agencije posrednice pri zapošljavanju. Iz agencija su poručili da ne namjeravaju u natječaj uvoditi druge zemlje nakon što nije iskazana želja za europskim radnicima. Na upit zbog čega niko nije iskazao želju za radnicima iz BiH, iz agencija su poručili da ne znaju.

“Ne znamo razlog zbog čega je to tako i ne želimo nagađati. Sve što možemo reći je to da nitko ne želi domaćice, spremačice i dadilje iz Europe”, kazali su. Navedeni list istražio je eventualne razloge među građanima Katara. Dobili su zanimljive odgovore. “Ne želimo da nam djecu odgaja žena iz Europe. Želimo odgajateljice iz Azije”, kazala je jedna žena. No, iz agencija su poručili da je velika potražnja za navedene poslove iz zemalja kao što su Filipini, Nepal, Šri Lanka, Kenija i Etiopija. Građani BiH, koji žive u Kataru, smatraju da Bosanke i Hercegovke ne bi trebale dolaziti u tu državu kako bi radile kao spremačice, jer se pod tim podrazumijeva da budu sluge u kućama bogatih arapskih obitelji. Žene tretiraju veoma loše. Trenutno u Kataru borave žene iz Indije, Indonezije, Etiopije, Nepala koje rade kao sluškinje, bez ikakvih prava i nerijetko bivaju zlostavljane. Plaćaju im od 200 do 250 dolara, što nije dovoljno za život”, naveo je jedan bh. građanin koji trenutno živo u Kataru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?