glavni tajnik un-a

Ban Ki-moon na mjestu zločina u Srebrenici: Zamalo zaplakao

srebrenica,ban ki moon (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/6
26.07.2012.
u 17:53

Srebrenica je sveto tlo za obitelji žrtava, ali i za obitelji UN-a – poručio je glavni tajnik UN-a

Zatvorio je oči pred golemom bijelom mramornom kockom na kojoj piše: “Srebrenica, juli 1995.” Nakon što je tako stajao nekoliko trenutaka u potpunoj tišini, pred spomenikom je napravio naklon. S grčem u želucu, vidno potresen, šutljivo je krenuo s bosanskohercegovačkim izaslanstvom prema ostatku Memorijalnog centra u Potočarima, na kojem su ispisane tisuće imena ubijenih žrtava. Tek je nakon nekoliko minuta pitao ljude iz pratnje za neke od potresnih detalja koje je kao glavni tajnik UN-a, organizacije koja je sukrivac za srebrenički zločin, morao gledati.

Kada se rukovao s majkama i ženama ubijenih Srebreničana, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon jedva je susprezao suze, koje su bile vidljive ispod njegovih naočala. Pred njima je morao izreći tešku, ali činjeničnu konstataciju da je UN mogao, a nije spriječio genocid u Srebrenici. Ban Ki-moon izrazio je duboko žaljenje zbog toga, poručujući obiteljima da je Srebrenica sveto tlo za njih, ali i za UN. U prigodnom obraćanju glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon istaknuo je kako svi moramo naučiti lekciju iz Srebrenice kako bismo spriječili nove pokolje u svijetu.

– Ovdje stojim u tuzi i žalosti. Mi dijelimo bol, izražavamo duboko poštovanje žrtvama i suosjećamo s njihovim obiteljima. Nitko ne može nadoknaditi očevu ruku i osmijeh djeteta. Znam da je mnogo majki ovdje pokopalo svoje sinove i izražavam im svoje duboko poštovanje. Srebrenica je sveto tlo za obitelji žrtava, ali i za obitelji UN-a – poručio je glavni tajnik UN-a.

Domaćin Ban Ki-moonova posjeta Srebrenici bošnjački član u Predsjedništvu BiH Bakir Izetbegović nije nimalo diplomatski birao riječi za ponašanje njegovih prethodnika i tadašnje politike koja je vladala u Ujedinjenim narodima. Uz napomenu kako je njegov dolazak na mjesto genocida hrabar čin, Izetbegović je rekao: “Došli ste suočiti se s onim što je rezultat pogrešaka i kukavičluka vaših prethodnika jer, prema Rezoluciji 1999., UN je priznao pogrešku u Srebrenici”.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?