uhićeni krijumčari

Banda namjeravala u Hrvatsku poslati drogu vrijednu 3,5 mil. eura

brod, luka
Reuters/Pixsell
03.03.2013.
u 11:50

Uhićena su 63 člana bande koja je namjeravala ukrasti 1800 kilograma droge te ju plasirati na hrvatsko tržište.

Španjolska policija je u luci Alicante, na jugu zemlje, uhitila 63 člana bande koja je namjeravala ukrasti 1800 kilograma droge te ju plasirati na hrvatsko tržište.

Nakon što je jedna osoba oteta i zlostavljana, pri čemu je korišteno vatreno oružje, policija je počela istragu nakon koje je povezala brojne zločine počinjene u Španjolskoj.

Iza bankovnih prijevara, pljački, zlostavljanja i pranja novca stajala je banda specijalizirana za otimanje droge dopremljene u Španjolsku.

Grupa je jednoj francuskoj bandi ukrala 500 tona hašiša podijeljenog u pakete po 500 kila. Prije uhićenja planirala je oteti 1800 kila droge namijenjene Hrvatskoj. Zahvaljujući razmjeni informacija s hrvatskom policijom, zadržana su dva poznata trgovca drogom, nakon čega je ustanovljeno da je droga trebala ići i u ostale zemlje bivše Jugoslavije, Italiju, Francusku, Belgiju i Englesku.

Španjolske luke predstavljaju vrata za dopremanje droge u Europu sa sjevera Afrike i iz Latinske Amerike.

Banda je tako nabavljala hašiš u Maroku, a zatim ga isporučivala diljem Španjolske, pri čemu je surađivala s brojnim trgovcima. Suradnju je imala s jednim funkcionarom zatvora te čuvarom koji su osiguravali komunikaciju s članovima bande u zatvoru. Njima su dostavljali telefone i drogu te im jamčili sigurnost i organizaciju posla. Obojica su privedena u policijskoj akciji.

Pronađene su i značajne količine kokaina i marihuane, a ukupna vrijednost zaplijenjene droge kreće se oko 3,5 milijuna eura.

Banda je bila organizirana u nekoliko grupa, a glavnu je činilo 8 osoba, Marokanaca i Alžiraca s prebivalištem u Španjolskoj i Francuskoj. U organizaciji je svaka grupa imala poseban zadatak, od lažiranja dokumenata preko raspačavanja droge do bankovnih prijevara.

Policija je zaplijenila 16.000 eura, 720 lažnih eura, pušku, osam pištolja, dva revolvera te municiju. Pronađen je i kamion, 7 turističkih vozila, 5 kombija, 5 gumenih čamaca, 3 skutera za vodu, mobiteli te falsificirani dokumenti. Vrijednost pronađenih objekata procjenjuje se na 260.000 eura.

Alicante s 334.000 stanovnika mediteranska je luka i jedan od najbržerastućih španjolskih gradova. Procjenjuje se da u njemu živi oko 15 posto imigranata većinom doseljenika iz Argentine, Kolumbije, Ekvadora, Maroka, Alžira i Rumunjske.

Grad uglavnom živi od turizma zahvaljujući kilometrima dugim plažama poznatim kao „Costa Blanca”, tj. Bijela obala.

>>Hrvatski diler Martinčić osuđen u Urugvaju na 15 godina zatvora

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije