lokalni izbori 2013.

Bandić pobjednik 1. kruga: Ovo je početak dobrog puta

'19.05.2013., Praska 5, Zagreb - Izborni stozer trenutacnog gradonacelnika grada Zagreba,  Milana Bandica. Nakon izjave o samrti majke Milan Bandic napustio stozer. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/5
Autori: Dražen Ćurić, Renata Rašović, Marko Biočina
20.05.2013.
u 07:37

Ćiro Blažević: Znam da je on veći HDZ-ovac nego pola mojih kolega u HDZ-u.

Milan Bandić veliki je pobjednik zagrebačkih izbora, ali to se nije moglo vidjeti u njegovom izbornom stožeru u Praškoj ulici u središtu metropole. Bez tamburaša, bez pjesme, bez polupijanih aktivista i uz ponudu hrane i pića - voda, kiflice i pita od jabuka - primjereniju za posni Veliki Petak nego za proslavu velike pobjede.

Došao s filmskog festivala

Milan Bandić u stožeru se pojavio u 21 sat, nakon što je prisustvovao otvaranju festivala židovskog filma i glazbenog festivala u Zapruđu, a neposredno nakon što je saznao da mu je majka hospitalizirana u životnoj opasnosti zbog problema sa srcem. Vidno uzrujan, sa suzama u očima, održao je emotivan govor u kojem se proglasio izbornim pobjednikom i najavio osnivanje stranke. – Mi smo pobijedili. Ova pobjeda prvo znači odgovornost. Lopta na zemlju. Majka mi je na samrti, u Mostaru. Dogodilo se, ali mislim da će biti dobro. Sve vas pozdravljam. Ja sad idem za Mostar. Hvala vam svima. Hvala najprije Zagrepčanka i Zagrepčanima. Ovo je početak dobrog puta, koji se neće zaustaviti samo na granicama Zagreba. Hvala mojim divnim damama s liste koje nisu došle realizirati sebe nego pomoći danas Zagrebu, sutra Hrvatskoj, jer ovo je nezapamćeno okupljanje na tako širokoj platformi. Hvala i dojučerašnjim drugovima: da nisu četiri godine radili opstrukciju u Skupštini, tko zna bismo li ovako pobijedili - poručio je Bandić.

Iako Bandić ide u drugi krug i uvijek postoji mogućnost da se dogodi nekakvo čudo, to je u ovom slučaju gotovo nemoguće. Tim više što je Bandić dobio oko 45 posto glasova, a njegov konkurent Rajko Ostojić skoro duplo manje glasova. Šanse da ga dostigne jednake su šansama da počne rasti popularnost Milanovićeve Vlade ili pak da ove godine Hrvatska ostvari gospodarski rast. Dakle, gotovo nikakve. Bandić je dobro „delao" i sa svojom listom za Skupštinu koja je dobila 23 posto glasova, tek nešto manje od SDP-ove koalicije koja je u proteklom desetljeću suvereno vladala Zagrebom. Ukoliko dogovori koaliciju sa HDZ-om Bandić će imati većinu u Gradskoj skupštini. Nije tajna da Bandić ima dobre odnose s Tomislavom Karamarkom, a posebno srdačne s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem. Najavu koalicije HDZ-a i Milana Bandića već se mogla naslutiti kada je se bivši HDZ-ov ministar gospodarstva Davor Štern kandidirao na Bandićevoj listi. Međutim, Štern još ne najavljuje koaliciju, ali niti bježi od nje.

- Nije bilo razgovora o tome. Smatram da trebaju surađivati svi ljudi zdravog razuma. Nadam se da će prevladati opći interes. Ja ne odlučujem o tome. Spreman sam na suradnju po liniji ideje i realizacije projekata. Nisam spreman raditi po diktatima, nego po savjesti, rekao je Davor Štern. Šef Bandićeva stožera Ivica Lovrić kaže da je prerano govoriti o koalicija, ali nije rekao da neće s HDZ-om. O kompatibilnosti HDZ-a i Milana Bandića možda najbolje govore riječi sveprisutnog Ćire Blaževića: - Oni možda neće reći, ali ja znam da je Milan Bandić veći HDZ-ovac nego pola mojih kolega u HDZ_u.

Mnogi nisu došli

Ne treba sumnjati da će Bandić sada, kada se vratio u visoku politiku na velika vrata, pronaći načina da okupi većinu. Puno bi zanimljivije sinoć bilo vidjeti Bandićeve simpatizere koji se nisu došli pokloniti ponovo uskrsloj političkoj zvijezdi. Njih ima jako puno, a u stožer je pored spomenutog Ćire Blaževića došao je još samo poduzetnik Anđelko Leko. Neki vjerojatno nisu došli jer smatraju da nije još vrijeme da se pokažu, ali je neke vjerojatno i sam Bandić nagovorio da se malo suzdrže od javnih istupa. U posljednjih dvadesetak dana nije bilo u medijima Zdravka Mamića iako je Dinamo osvojio još jedan naslov prvaka. Nije se pojavio sinoć ni u Bandićevu stožeru kako ne bi naudio svom prijatelju. A takvih moćnih prijatelja Milan Bandić ima puno ne samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?