UPOZORENJE

Bez 250 milijuna od MMF-a, FBiH će morati rezati plaće i potrošnju

pare
VL FOTO
17.06.2011.
u 15:31

Proračunske rupe neće se moći krpati novcem od zaduživanja, Vijeće ministara ograničava potrošnju

Federacija Bosne i Hercegovine u ovoj godini suočit će se s financijskim kolapsom zbog nedostajućih sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer taj novac zasigurno neće stići zbog nepostizanja dogovora oko državnog Vijeća ministara BiH.

Šestina novca

Nedostajat će najmanje šestina potrebnog novca, a od najava kako bi moglo doći do rasta mirovina ili pak ocjena kako nova Vlada vrlo učinkovito radi, razbit će se kao val o hridi. Naime, ovogodišnji federalni proračun okarakteriziran je kao socijalni. Proračun je u odnosu na prošlu godinu manji za 164 milijuna maraka od prošlogodišnjeg, a u odnosu na izvršenje toga proračuna manji je za 35 milijuna KM.

Ovogodišnji proračunski minus planiran je u iznosu od 252 milijuna maraka. Klada se pak tome pridodaju dubioze iz prijašnjih godina i nedostajuća sredstva u izvanproračunskim fondovima, onda se može očekivati razdoblje socijalnih buntova. BiH je od 1,1 milijardi eura iskoristila tek 380 milijuna, a ostatak novca koji je ove godine planiran u iznosu od 600 milijuna - ostat će zamrznut.

To je zato što vlasti u BiH nisu ispunile čak ni preduvjete da bi uopće otpočele dijalog o povlačenju svježeg novca od Međunarodnog monetarnog fonda u sklopu stand-by aranžmana sklopljenog prije dvije godine. Jedan od temeljnih uvjeta da bi Misija MMF-a uopće razgovarala s BiH je da na razini države postoji novo Vijeće ministara, a Fiskalno vijeće koje se praktično i ne sastaje, jer vlasti RS-a smatraju navodnu federalnu Vladu stvarno navodnom a Fiskalno vijeće uopće nije dogovorilo globalni financijski okvir za ovu godinu.

Uz to u misiji MMF-a su otvoreno upozorili kako je problematično i to što umjesto ušteda vlasti nastavljaju omogućavati prava raznim korisnicima od privilegiranih umirovljenika do izdvajanja novca za projekte i u resorima koji praktično ne bi trebali postojati po odluci Ustavnoga suda Federacije BiH.

Bez dogovora

Kako je najavljeno u dokumentu proračuna za sljedeće dvogodišnje razdoblje, projekcije prihoda su usko vezane za gospodarski rast. Najveći rizik po projekcije prihoda je neuspjeh u ispunjavanju ciljeva gospodarskog rasta i drugih makroekonomskih pokazatelja. Rizik po projekcije prihoda je i utjecaj reforme izravnih poreza.

Trenutačna procjena je da će predviđeno smanjenje prihoda po osnovu poreza na dohodak, te povećanje prihoda po osnovu poreza na dobit dovesti do balansiranja iznosa, no ne računajući pri tome novac od MMF-a.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinbenik
06:49 18.06.2011.

Ovo je za ocekivati,mada se neradujem,kao sto se moze vidjeti u tekstu.Razlog radovanja je vjerovatno sto HDZe nije na vlasti,jer inace oni su imali rjesenje za proracun kao i proteklih godina.Znaci netko treba da odgovara za ovako stanje i vladanje koje je predhodilo ovakvom stanju.Mozda se popravi proracun mogucim istragama proti duznosnika bivse vlasti,a obzirom na moguci povratak pokradenih srestava nebi nam ni trebao MMF.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?