POSEBNI REŽIM

Bez dominacije Bošnjaka i Hrvata u SBŽ-u i HNŽ-u

Počitelj
23.08.2013.
u 09:28

Kada premijer u HNŽ-u bude Hrvat, onda je Bošnjak na čelu Vlade SBŽ-a

Do sastanka stranačkih izaslanstava HDZ-a BiH i SDA predviđenog za 16. rujna u Sarajevu na stolu će biti i prijedlog oko svojevrsnog povratka posebnog režima u dvjema mješovitim, hrvatsko-bošnjačkim županijama sa sjedištima u Mostaru, odnosno Travniku.

Nacionalni balans

Doznajemo da su u načelima dovršeni prijedlozi oko povezanosti režima izbora i odlučivanja u ove dvije županije koje je svojedobno svojim odlukama promijenio Wolfgang Petritsch u sklopu ustavnih promjena u Federaciji BiH. Potvrdili su to na sastanku u Mostaru i čelnici dviju stranaka Dragan Čović i Sulejman Tihić. 
“Cilj nam je uspostaviti simetričan režim u vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji kako bismo mogli u roku od tjedan dana nakon izbora uspostaviti vlast bez mogućnosti majorizacije, ali i odugovlačenja”, rekao je Čović. 
Kako doznajemo, razmatra se uvođenje gotovo istovjetnog načina raspodjele vlasti u županijama kako bi Hrvati koji su u malobrojnijoj poziciji u SBŽ-u, ali i Bošnjaci u HNŽ-u imali jednakopravnu poziciju. To bi u praksi značilo s jedne strane uspostavljanje posebnih mehanizama u odlučivanju kako ne bi dolazilo do nadglasavanja o vitalnim nacionalnim pitanjima, a s druge strane ravnomjerna zastupljenost unutar institucija te paritet na vodećim mjestima, bilo da se radi o premijerima, ministrima i pozicijama u izvršnoj vlasti ili pak čelnicima Skupštine, odnosno županijskog Sabora. Iako do kraja nisu usuglašene ove promjene, idealna bi se pozicija ogledala u jednakoj zastupljenosti unutar županijskih vlada, ali i paritetu između pozicija na čelu vlada. Tako bi u slučaju da Hrvat bude premijer, kao što je to sada slučaj u HNŽ-u, u SBŽ-u na tome mjestu bi bio Bošnjak.

Matrica za FBiH

Jednaka je situacija s pozicijama predsjednika Skupštine pa bi Hrvat bio na čelu Sabora u SBŽ, a Bošnjak u HNŽ-u. Potpredsjednik HDZ-a i jedan od vodećih dužnosnika HDZ-a u središnjoj Bosni Marinko Čavara ocijenio je da bi takav rasplet doveo do popravljanja međusobnog povjerenja. 
“Dok god postoji mogućnost dominacije jednih nad drugima, nemoguće je povratiti povjerenje, a bez toga ne možemo krenuti naprijed. Siguran sam da nije bilo nove alijanse da bi imali daleko relaksiraniju situaciju”, rekao je potpredsjednik Čavara. Izaslanik u Domu naroda Tomislav Martinović promjenu uređenja u dvije županije smatra poželjnom i mogućom matricom kako bi stvari trebalo urediti i na razini FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?