ODLUKA

Bez isplaćenih dugovanja nema otvaranja računa u banci

banka
VL FOTO
08.09.2012.
u 10:52

Za novi račun u banci potreban dokaz da ste uredno izmirili sve svoje financijske obveze

Novim Nacrtom zakona o unutarnjem platnom prometu, koji je Vlada FBiH utvrdila na posljednjoj sjednici, bitno se sužava prostor pravnim i fizičkim osobama za izbjegavanje plaćanja neizmirenih financijskih obveza. Kad zakon stupi na snagu, dužnicima će se po automatizmu blokirati računi u bilo kojoj banci sve dok u potpunosti ne izmire svoja dugovanja, bilo da je riječ o običnom dugu za struju, ili da se radi o milijunskim obvezama za neuplaćene doprinose na mirovinsko, zdravstveno osiguranje, poreze!

Bit će određene vrste i namjene računa i data obveza poslovnim subjektima da sva plaćanja obavljaju preko računa za redovito poslovanje i odrede glavni račun preko kojeg će se izvršavati nalozi za prinudnu naplatu i o dugovanjima voditi evidencija. Kako bi se obavila prisilna naplata duga bit će blokiran dužniku bankarski račun. Kako bi se izbjegla mogućnost da dužnik otvara bankovni račun u drugoj banci kao do sada, svi podatci o njemu bit će ažurirani u Jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata pri Centralnoj banci BiH. U nedostatku sredstava na glavnom računu, banka upućuje zahtjev drugim bankama za blokadu svih računa dužnika u konvertibilnim markama i devizama radi izmirenja njegovog duga i deblokade računa.

Ovim bi se izbjegla u budućnosti mogućnost da tvrtka s milijunskim obvezama jednostavno izbjegne plaćanje na nekoliko mjeseci svojih dugovanja promjenom banke. Sad će banke između sebe biti uvezane preko Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata. Podsjetimo da je federalna Vlada, koja za prazne kase čeka kredit MMF-a, predložila da se sve neispunjene obveze po neuplaćenim doprinosima za djelatnike ili porezna dugovanja u budućnosti smatraju kaznenim, a ne prekršajnim dijelom. Na taj način nadaju se bila bi povećana disciplina u naplati poreza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?