NASTAVAK KRIZE

Bez napretka o vlasti, SDP sada traži hrvatska mjesta

Lagumdžija
VL FOTO
02.02.2011.
u 08:02

Lagumdžija je zatražio da SDP sudjeluje u raspodjeli hrvatskih mjesta, predstavljajući se i hrvatskom strankom. Čović inzistira da se poštuje volja Hrvata koji su poduprli dva HDZ-a

Predsjednik HDZ-a BiH ocijenio je nakon jučerašnjih razgovora s čelnicima SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem u Sarajevu da nije postignut napredak oko uspostave vlasti u ovoj zemlji, ističući da je glavni problem leži u SDP-ovu zahtjevu za preuzimanjem dijela hrvatskih pozicija u vlasti, iako je više od 90 posto Hrvata glasovalo za dva HDZ-a u BiH.

Novi zahtjevi

- Glavni problem je što SDP sebe doživljava nacionalnom strankom i Hrvata. SDP želi biti predstavnik hrvatskog naroda, što mi ne želimo osporiti, ali realno legitimni predstavnik je hrvatski blok okupljen oko dva HDZ-a, uza svo uvažavanje birača koji su dali glasove SDP-u i drugim manjim strankama”, rekao je Čović nakon susreta.

Pojasnio je da SDP želi participirati u raspodjeli hrvatskih pozicija u vlasti.

“SDP želi participirati u hrvatskim kvotama u vlasti”, rekao je Čović. Dodao je kako je to čelnik SDP-a Lagumdžija prvi put iznio kao zahtjev i istaknuo da HDZ BiH, zajedno s HDZ-om 1990, smatra da ove dvije stranke moraju biti na vlasti. “Naše stajalište je nepromijenjeno - da vlast na svim razinama trebaju činiti one stranke koje imaju legitimitet među tri naroda i da je to jedini put za BiH. Mislimo da se bez dva HDZ-a i njezinih partnera ne može napraviti vlast ni na jednoj razini”, dodao je predsjednik HDZ-a BiH.

Zajedno s HDZ-om 1990

Čović je odbacio određene medijske špekulacije predsjednika SDA Sulejmana Tihića prema kojima bi u vlasti mogao biti HDZ BiH, ali ne i HDZ 1990.

“Ni u jednoj varijanti naši partneri nisu izvan vlasti i kada ja vodim razgovore, razgovaram kao da je tu dr. Božo Ljubić. Naš partnerski odnos ne može ništa poljuljati, takva podmetanja, personalni odnosi niti raspodjela funkcija”, naglasio je Čović.

Tijekom jučerašnjeg susreta u Sarajevu, koji je potrajao tri sata, razgovaralo se i o brojnim temama koje se tiču približavanja zemlje Europskoj uniji i NATO-u, do kojih se jedino može doći reformama unutar zemlje. Čović je pojasnio kako tri stranke nemaju bitno različita gledanja oko budućnosti zemlje, no da je trenutačno najveća zapreka kako ustrojiti vlast.

“Mi nemamo različita gledanja kada je u pitanju budućnost BiH, nego koliko je problem pojedinačnog gledanja oko ustroja vlasti”, pojasnio je čelnik HDZ-a BiH. Dva HDZ-a u BiH zagovaraju da se vlast u BiH uspostavi od najvećih političkih stranaka, pobjednika unutar sva tri naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba, u čemu ih podržavaju i najjače srpske stranke. Istodobno, SDP i SDA, stranke koje su oko sebe okupile HSP BiH i NSRzB, pokušavaju uspostaviti vlast na temelju programske platforme, bez većinske potpore triju naroda.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
00:15 03.02.2011.

a sto li trazi onaj zlaja pa ne popusta ????????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?