ZAKLJUČCI EU-a

Bez ustavnih promjena u BiH ništa od članstva u EU

Ashton Small.jpg
European Commission
23.02.2011.
u 09:08

Njemačka spremna posredovati za uspostavu vlasti u zemlji, ali i oko uključnih ustavnih reformi. Traži se i novi voditelj Ureda EU-a u BiH

Susret ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u Bruxellesu razriješio je nekoliko važnih dvojbi oko gledanja Europljana na uspostavu vlasti i budućih ustavnih promjena u BiH, no tek su otvorili raspravu oko uloge EU-a u međunarodnoj upravi nad zemljom. Pri tome je njemački državni tajnik za Europu Werner Hoyer otkrio karte i djelomično otkrio i sadržaj razgovora njemačke savezne kancelarke Angele Merkel i njezinog savjetnika za vanjsku politiku Cristopha Heusgena s više dužnosnika iz BiH posljednjih dva mjeseca.

- Neophodna je vidljivija, snažnija europska nazočnost u Sarajevu i BiH i to će imati posljedica i po Ured visokog predstavnika. O tome smo razgovarali. Uz ovo, mislim da postoji velika potreba za razgovorima i suradnjom različitih političkih stranaka u stvaranju vlasti i ako u tome možemo pomoći, mi smo spremni, rekao je Hoyer. Prema ranijim najavama bosanskohercegovački bi se političari trebali ponovno okupiti u Berlinu u razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kada se postigne načelan dogovor oko uspostave vlasti i budućeg paketa reformi u zemlji oko čega se Njemačka želi angažirati. Prije svega oko reformi Ustava u zemlji koje su uvjeta za Europu.

“Onda kada reforme krenu s mrtve točke, jer u ladici sada držimo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH - željeli bismo ga aktivirati, ali to je nemoguće bez dodatne jasnoće oko budućnosti ustavnih promjena”, dodao je Hoyer. Šef švedske diplomacije i prvi visoki međunarodni predstavnik u BiH Carl Bildt otkrio je da Europa nije zainteresirana uvoditi bilo kakve sankcije političarima u Bosni i Hercegovini zbog zastoja u uspostavi vlasti.

- Možete zaboraviti bilo kakve sankcije. Toga neće biti. Ono o čemu razgovaramo je način da pojačamo nazočnost Europske unije u BiH. U tijeku je proces traženja novog šefa Ureda EU-a i pronalaženje načina da tu osobu podržimo, rekao je Bildt. Ipak je istaknuo da očekuje dogovor i da će vlast u BiH vidjeti za mjesec dana.

Ključne riječi

Komentara 4

AL
alen112
11:21 23.02.2011.

Da je staviti jedno veliko šatorsko platno ili ceradu iznad BiH to bi bio najveći cirkuz na svijetu. A to i je,samo mi nije jasno kako stranci imaju volje, mislim da testiraju demokraciu na na nama i pokušavaju popunit nekekav upitnik kao što znanstvenici rade na onim bijelim štakorima.Dok se nešto dogodi na političkoj sceni oni nešto zapišu. Uglavnom natječaj je otvoren to platno tko uspije sašiti nek se javi u ured EU-a i napravi najveći posao u stoljeća.

AN
Ana33
21:47 23.02.2011.

Muslimani samo SANJAJU o kažnjavanju Hrvata i Srba! I mole Alaha da taj egzekutor budu USA... Fuj, Talibani!

KR
krtica
04:16 24.02.2011.

alen, samo je pitanje tko su slonovi, tko konji a tko majmuni u cirkusu ispod satorskog platna!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?