TAJNE INFORMACIJE

Bh. tvrtke sakrivaju evidencije s osobnim podatcima građana

internet
VL FOTO
08.06.2012.
u 10:00

Nitko ne zna koje sve agencije, institucije, poduzeća imaju privatne podatke bh. građana vl foto

Teško da itko može i pretpostaviti tko sve prikuplja osobne podatke bosanskohercegovačkih građana i zbog čega. Zakonski propisi u BiH obvezuju sve pravne subjekte koji imaju evidenciju s osobnim podacima građana da o tome informiraju državnu Agenciju za zaštitu osobnih podataka.

Dostavljanje evidencije

Koliki postotak njih je uistinu ispunio ovu zakonsku obvezu, teško je reći, podaci Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH govore da je dosad 31 pravni subjekt dostavio ovoj agenciji evidencije o zbirkama osobnih podataka. Od toga je 12 javnih tijela izvršilo prijavljivanje zbirki osobnih podataka, a 19 pravnih subjekata dostavilo obavijesti o namjeri uspostave takvih zbirki. U Agenciji se vodi glavni registar koji joj pruža mogućnost sagledavanja i analizu vrste osobnih podataka građana koje prikupljaju institucije, službe i poduzeća. Na popisu javnih tijela koja su Agenciji dostavili evidencije o uspostavljenoj zbirci osobnih podataka su državna ministarstva civilnih poslova, financija, obrane i sigurnosti, Granična policija, Služba za poslove sa strancima, Županijski centar za socijalni rad, Centar za socijalni rad Istočna Ilidža, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće, Agencija za državnu službu BiH, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i policija Distrikta Brčko. Zanimljivo je i indikativno da među javnim institucijama nema brojnih entitetskih, županijskih, pa i općinskih tijela koja skoro pa sigurno vode određene evidencije osobnih podataka građana. Podatak da su tek dva centra za socijalni rad prijavila evidencije podataka, govori sam za sebe.

Veliko pitanje

Teško je povjerovati i da je 19 pravnih subjekata, koji su dostavili obavijest o namjeri uspostave zbirke osobnih podataka, jedini koji su već ili planiraju uspostavljati svoje evidencije s podacima bh. građana. Da to namjeravaju uraditi, za sada su najavili Sparkasse bank, Mikrokreditna fondacija EKI Sarajevo, American Councils for International Education GlaxoSmithKline Sarajevo, GlaxoSmithKline Predstavništvo u BiH, Sarajevo – osiguranje, Grand Auto Tuzla, HIT Coloseum Sarajevo, Auto Centar Boras Mostar, “Avon Cosmetics BiH” Sarajevo, Novo Nordisk Pharma Sarajevo, Centar za financijsko i kreditno savjetovanje Tuzla...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?