MVP

Bh. vlasti ne upozoravaju građane o rizičnim putovanjima

putovanje, backpackeri
Arhiva Večernjeg
08.05.2010.
u 11:35

Među “preporukama Ministarstva vanjskih poslova BiH za putovanje” pročitat će da je sigurnosna situacija “dobra”

Za razliku od svih ozbiljnih zemalja koje pravodobno izdaju upozorenja svojim građanima o opasnostima koje ih mogu čekati na područjima koja su zahvaćena nasiljem i prosvjedima, bh. diplomacija “mudro šuti”. Najočitiji primjer je trenutačna politička i sigurnosna kriza u Grčkoj, gdje su neredi poprimili takve razmjere da su tri osobe i poginule.

Oni bh. građani koji ne prate medije i koji se pred put u Grčku o stanju u toj zemlji pokušaju informirati preko službene web-stranice MVP-a BiH, među “preporukama za putovanje” pročitat će da je sigurnosna situacija “dobra”, a da tek “pogranična područja mogu biti od vojnog interesa”. Naravno, ovakve ocjene su, blago rečeno, netočne, jer je Grčka trenutačno sigurnosno najnestabilnija država u Europi. Da MVP BiH uopće ne informira svoje građane o sigurnosnim promjenama u pojedinim zemljama, pokazuje i ocjena da je Republika Kirgistan “umjereno nestabilno područje”, iako je prije samo nekoliko tjedana na ulicama Biškeka i drugih gradova vođen pravi ulični rat, a situacija je koliko-toliko stabilizirana tek nakon državnog udara i bijega predsjednika iz zemlje. Ništa bolje nisu ni “preporuke za putovanja” MVP-a BiH za Haiti i Čile, zemlje koje su nedavno pogodili stravični potresi.

Za MVP je Haiti “nesigurno područje”, ali ne zbog potresa, već zbog kriminala. O tome da je Haiti na seizmički vrlo nestabilnom prostoru nema niti jedne riječi. Za Čile, državu koju je također pogodio razoran potres, na web-stranici MVP-a doslovce piše: - Česta su podrhtavanja tla u čitavoj zemlji, ali moderne zgrade su sigurne. Posljednji veliki potres dogodio se 1985.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?