ŠOKANTNI PODACI

Bh. vojnicima onemogućeno da se nacionalno izjašnjavaju kako žele

sjednica
VL FOTO
28.07.2011.
u 12:05

Od početka prošle godine parlamentarni vojni povjerenik primio je 180 žalbi pripadnika vojske, što dovoljno govori o problemima koji postoje

Pravo pojedinaca na nacionalno izjašnjavanje krši se u Oružanim snagama BiH, potvrđeno je tijekom razmatranja izvješća parlamentarnog vojnog povjerenika na jučerašnjem zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Veliko zanimanje

Veliko zanimanje zastupnika izazvalo je izvješće parlamentarnog povjerenika Boška Šiljegovića, koji se, između ostalog, bavi i slučajevima kršenja ljudskih i statusnih prava pripadnika Oružanih snaga BiH. Od početka prošle godine parlamentarni vojni povjerenik primio je 180 žalbi pripadnika vojske, što dovoljno govori o problemima koji postoje, a o kojima se, zbog specifične organizacije Oružanih snaga, malo govori u javnosti. Jedan od problema je i kršenje prava na nacionalno izjašnjavanje u vojsci, na što je otvoreno pred zastupnicima upozorio povjerenik Šiljegović.

- Nitko ne bi trebao imati pravo svrstavati vojnike u nacionalne skupine koje ne žele. Imali smo slučaj da je vojnik Hrvat katoličke vjere, koji je bio pripadnik Armije BiH, raspoređen na formacijsko mjesto koje pripada bošnjačkoj komponenti, a kada su ga otpuštali, otpustili su ga kao Bošnjaka. Imamo i slučaj da je Hrvat, Alojz Tovarović, ušao u OS BiH kao pripadnik Vojske RS-a i cijelo vrijeme ga vode kao Srbina. Čovjek se žalio, ističe Šiljegović. Iako su zastupnici navodili i druge primjere kršenja prava, uključujući i mobbing, Šiljegović je kazao kako je to vrlo teško utvrditi. Zastupnici, posebno oni iz SNSD-a, tražili su da se utvrdi i odgovornost ministra obrane i drugih nadležnih u vojsci. Šef Kluba SNSD-a Drago Kalabić otvoreno je upozorio da se ništa u OS-u BiH ne može događati bez znanja predstavnika NATO-a.

Zakon naišao na kritike

Prijedlog izmjena Zakona o državljanstvu BiH jučer je ponovno naišao na kritike, djelomično i zbog toga što ne eliminira opasnost da bh. građani uzimanjem državljanstva zemlje u kojoj danas žive, a s kojom BiH nema sporazum o dvojnom državljanstvu, izgube državljanstvo BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?