Veliki problem

BiH bi mogla samo do kraja ove godine biti u minusu milijardu KM

Burza
21.05.2012.
u 10:44

U FBiH se za programe zapošljavanja sada izdvaja manje od jedne marke po nezaposlenoj osobi

Dok se Europa polako oporavlja od recesije, BiH bi ove godine mogla zabilježiti ekonomski pad i ponovno ući u recesiju. Zabrinjava činjenice da, umjesto očekivanog rasta nakon recesije, bosanskohercegovačko gospodarstvo ponovno tone.

Pogrešne prognoze

Ranije je Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao da će BiH ove godine imati ekonomski rast od tri posto, a onda je ta prognoza smanjivana nekoliko puta, a danas je sigurno da od rasta nema ništa; prema posljednjoj procjeni, gospodarstvo će stagnirati. Sudeći prema svim ekonomskim pokazateljima, ranije planirani manjci u entitetskim proračunima bit će debelo premašeni i do kraja godine prijete da državu dovedu do dubioze od čak milijardu maraka, procjenjuju ekonomski stručnjaci. Planirani proračunski manjak u Federaciji Bosni i Hercegovini za ovu godinu je iznosio 350 milijuna maraka, postoji opravdana bojazan da će se on znatno povećati, jer u Federaciji BiH već duže vrijeme muku muče s plaćanjem tekućih obveza, pa se dugovanja povećavaju. 
Istodobno, planirani proračunski manjak u Republici Srpskoj, prema neslužbenim podacima, iznosi oko 250 milijuna KM, ali je sve izvjesnije da će biti daleko veći. Također, izvoz iz BiH u prva tri mjeseca smanjen je za deset posto, a industrijska proizvodnja u ožujku bila je za 8,6 posto manja nego u istom mjesecu prošle godine. Vanjski dug BiH ove godine iznosi oko 450 milijuna maraka, stotinjak milijuna više nego 2011., od čega se na Federaciju odnosi 285 milijuna, a na Republiku Srpsku oko 160 milijuna maraka. No, sljedeće godine taj dug će se udvostručiti, jer ćemo morati isplatiti oko 350 milijuna maraka MMF-u.
Unutarnji dug također je u porastu, što se pokušalo riješiti emitiranjem trezorskih zapisa koji su stvorili nove obveze. Teškoće u financiranju pokazale su se početkom ovog mjeseca, kada u Federaciji nije bilo novca za isplatu mirovina. Osim toga, 2013. BiH počinje vraćati i druge kredite, poput onoga za gradnju koridora Vc Europskoj banci za obnovu i razvoj od 180 milijuna eura.

Po nove kredite

U takvim okolnostima BiH započinje razgovore o novom kreditu s MMF-om, kojim planiraju pokriti barem dio manjka i preživjeti do lokalnih izbora bez velikih prosvjeda i štrajkova. Za to vrijeme, fiskalna situacija u BiH je očajna, proračuni nelikvidni, a potrošnja i prihodi u padu, upadu su i strane investicije a deficiti će biti sve veći. Savjetnik CCI-ja za monitoring rada Vlade Federacije BiH Denis Telić izjavio je za medije kako je u BiH gospodarstvo na koljenima, a novac od MMF-a dodatno nas guši, dok Željko Ninković iz Republike Srpske ističe da je stanje proračuna u tom entitetu u najmanju ruku alarmantno i uglavnom se traži novo zaduživanje da se vraćaju stari dugovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?