DOZNAJEMO

BiH dobiva novo Vijeće ministara 3. veljače

sastanak
VL FOTO
25.01.2012.
u 08:54

Trenutačno se radi na tome da Središnje izborno povjerenstvo tijekom ovog tjedna da suglasnost za sve članove Vijeća ministara

Sukladno odlukama šestorice političkih lidera do kraja sljedećeg tjedna bitiće ispoštovani svi dogovori u vezi vlasti u Bosni i Hercegovini i Zakone koji su kočili put Bosne i Hercegovine prema Europskoj Uniji. Kako doznajemo, trećeg veljače će biti potvrđeno i novo Vijeće ministara.

Rade se provjere

Trenutačno se radi na tome da Središnje izborno povjerenstvo ovoga tjedna da suglasnost za sve članove Vijeća ministara, a SIPA izvrši sve provjere, kako bi svi preduvjeti bili ispunjeni do sjednice 3. veljače.

Podsjetimo, šestorica političkih lidera Dragan Čović, Božo Ljubić, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Mladen Bosić su na posljednjem sastanku u Sarajevu uz razrješenje petnaestomjesečne krize oko nepostojanja novog Vijeća ministara, dogovorili su i usvajanje više reformskih zakona koji su potrebni radi ispunjavanja uvjeta za aplikaciju za otvaranje pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Naime, kao najjznačajnija točka je prihvaćanje proračuna za 2012. kako ne bi bile blokirane institucije BiH, te država bila u stanju izmirivati obveze prema vanjskim zaduženjima.

Uz to riješeno je dugo vremena prijeporno pitanje popisa pučanstva, sustava raspodijele državne pomoći kao i podjele nepokretne vojne imovine. Šestorica lidera dogovorila su i raspodjelu funkcija oko određenog broja državnih institucija BiH.

Da se drže dogovora najbolje govori činjenica da će se 1. veljače i 3. veljače (srijeda u petak) biti održane sjednice Doma naroda BiH i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojima će biti doneseni zakoni o popisu pučanstva i državnoj pomoći. Kako doznajemo, do kraja sljedećeg tjedna ova dva zakona proći će u oba doma, čime će se izravno implementirati dogovor šestorice lidera političkih stranaka u BiH.

Proračun u proceduri

Kako je Predsjedništvo BiH jučer na sjednici potvrdilo proračun za 2012. godinu i uputilo ga u parlamentarnu proceduru s ove tri stvari bit će zaokružen dio uvjeta koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti na svom europskom putu.

Valja naglasiti kako su domaći politički lideri upravo u proteklih mjesec dana pokazali svoju zrelost, kao i spremnost na poštivanje postignutih dogovora i opredijeljenost za daljnji napredak Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?