eurobasket

BiH ipak nije uspjela ponoviti uspjeh od prije 20 godina

Petrović
Igor Kralj/PIXSELL
21.09.2013.
u 12:58

BiH ipak nije uspjela ponoviti uspjeh od prije 20 godina

Europsko košarkaško prvenstvo Europe koje se igra u Sloveniji polako ulazi u završnicu. Preostala je još borba za medalje koje će biti raspoređene između Španjolske, Francuske, Litve i Hrvatske.

Odlična Hrvatska

Hrvatska reprezentacija pod vodstvom Jasmina Repeše nakon niza neuspješnih, pa i nesretnih poraza na velikim natjecanjima, napokon je nakon skoro 20 godina izborila četvrtfinale i uključila se u borbu za medalju. Hrvatska je jedina reprezentacija s prostora bivše države koja je ostala u krugu reprezentacija koje se bore za medalje. Na prvenstvu na kojem su sudjelovale 24 reprezentacije, šest ih je bilo s prostora bivše države. Uz Hrvatsku, u Sloveniji su nastupile još reprezentacije BiH, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije. U drugi krug ušle su reprezentacije Srbije i domaćina Slovenije, ali nisu uspjele izboriti polufinale i uključiti se u borbu za medalju, dok su bez drugoga kruga ostale Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina. Crna Gora se u najavama europske smotre spominjala kao jedan od favorita, dok se Makedoncima bez obzira što su na prošlom Europskom prvenstvu stigli do četvrtog mjesta nisu davali kakvi osobiti izgledi.

Slabiji koš omjer

Reprezentacija BiH imala je za cilj izboriti plasman u drugi krug, ali je unatoč tome što je izborila tri pobjede u B skupini, ostala bez mogućnosti da ponovi uspjeh od prije 20 godina. S istim brojem bodova, ali s povoljnijim međusobnim koš omjerom bili su Litavci, Latvijci i Srbi, a od njih se Litva uključila u borbu za medalju. S pravom je žalio je izbornik BiH Aco Petrović zbog izostanka drugoga kruga. Upravo je Petrović bio posljednji izbornik s kojim je Hrvatska uspjela izboriti medalju. Bilo je to u Grčkoj 1995., kada je pod njegovom palicom izborila brončanu medalju, a te godine BiH kao 2007. i 2009. je zapela u kvalifikacijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?