RADMANOVIĆ:

BiH je bliže raspadu nego funkcionalnoj državi

radmanović
Dean Moconja
19.06.2010.
u 10:40

On je ocijenio kako će tako biti sve dok pod funkcionalnom državom jedan broj sarajevskih političara bude smatrao kako sve treba da bude u Sarajevu

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je kako je BiH bliže raspadu nego funkcionalnoj državi.

On je ocijenio kako će tako biti sve dok pod funkcionalnom državom jedan broj sarajevskih političara bude smatrao kako sve treba da bude u Sarajevu, da bez obzira na ekonomsku snagu države treba jačati administraciju na nivou BiH i da u njoj treba da dominira sarajevski politički krug.

- I sve dok takva vizija BiH postoji u glavama sarajevskih političara, uglavnom Bošnjaka, BiH ne može funkcionirati kao država. Zbog toga je ona bliže raspadu, a ne zbog drugih stvari o kojima često govori dio bošnjačkih političara i međunarodne zajednice - rekao je Radmanović.

On je dodao kako su za izlazak iz takve situacije neophodna tri koraka, a prvi i najvažniji je da međunarodni čimbenik prestane da u BiH bude naredbodavac i zakonodavac koji je sebi dao za pravo da smjenjuje i demokratski izabrane dužnosnike, te da ostane u zemlji samo kao savjetnik Europske unije.

Prema njegovim riječima, drugi korak je poštivanje Ustava BiH, što danas nije slučaj, a što je, takođe, omogućio visoki predstavnik, koji bi morao jasno da upozori one koji krše Ustav BiH.

- Treći i vrlo bitan korak jeste stvaranje svijesti u BiH da postoje dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja se moraju dogovarati. Ako napravimo ova tri koraka onda će BiH opstati i biti funkcionalna država - rekao je Radmanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?