Popis stanovništva

BiH je jedna od tri zemlje svijeta koja nije provela popis

Popis
15.10.2012.
u 09:27

Probni popis stanovništva trajat će do kraja ovog mjeseca

Probni popis u BiH počet će danas i trajat će do 29. listopada. Popis će biti obavljen u 60 popisnih krugova, a jedan krug obuhvaća oko stotinu kućanstava. Popisivači će sa sobom nositi mapu popisnog kruga kako bi znali koja kućanstva popisuju. Popis će koštati 200 tisuća KM, a novac je osiguran iz državnog, entitetskih i proračuna Brčko Distrikta. Tako će konačno nakon 21 godine apstinencije, u BiH biti proveden probni popis stanovništva, kućanstava i stanova. S organizacijskog aspekta, sve je ispunjeno za provedbu probnog popisa stanovništva i sada je na osobama koje će izravno raditi na tom popisu da urade svoj dio posla, kazao je Zdenko Milinović, ravnatelj Agencije za statistiku BIH.  

Odgovarat će na pitanja

Probni popis će de fakto simulirati popis u 60 popisnih krugova, od toga 21 u Republici Srpskoj, 33 u Federaciji BiH te sedam u Brčko Distriktu. Probnim popisom u Republici Srpskoj bit će obuhvaćeno 15 općina i 21 popisni krug. To znači, da će u nekim općinama biti više popisnih krugova, a to je oko 2000 kućanstava ili 6000 građana. Popisnica koja tretira osobe ima 45 pitanja, a 36 ima popisnica koja tretira stanove i kućanstva. Odgovore na pitanja daje član kućanstva koji može dati relevantne odgovore, dok za djecu od 15 godina podatke daju roditelji ili staratelji.  Građani će odgovarati na pitanja koja se nalaze na popisnim obrascima za stanovništvo i za kućanstva, P-1 i P-2. Obrazac P-1 popunjava se za svaku osobu koja se popisuje. Sadrži 45 pitanja iz zajedničkih Preporuka Ekonomske komisije UN-a za Europu i Statističkog ureda Europske unije, kao i dio dodatnih pitanja. Upitnik za kućanstvo i stan (P-2) jeste obrazac koji služi za upisivanje podataka o kućanstvu, poljoprivrednim aktivnostima kućanstava, stanu i zgradi, a sadrži ukupno 36 pitanja. U aktivnostima vezanim uz probni popis bit će angažirano oko 200 osoba. 
Osnovni cilj probnog popisa jeste provjera rješenja koja se odnose na sadržaj osnovnih i pomoćnih popisnih obrazaca, metodološka uputstva, rad popisivača, trajanje popisivanja.

Svakako zanimljivo je naglasiti kako nakon provedenog probnog popisa, podaci o brojnosti i karakteristikama stanovništva, kućanstava i stanova u izabranim popisnim krugovima neće se objavljivati, već će se nakon analize poduzeti odgovarajući koraci kojima bi se ispravili mogući nedostaci radi što kvalitetnijeg organiziranja i provedbe popisa 2013. godine. Nakon probnog popisa slijede analize, poslijepopisna anketa i kompletna analiza instrumentarija, organizacije i samog popisa. BiH je jedna od tri zemlje u svijetu koja nije provela popis stanovništva.

Ispravka nepravilnosti

Analizirat će se i softverska rješenja koja će se koristiti za glavni popis kako bi se ispravilo ono što se uvidi kroz probni popis da treba popraviti za opći popis stanovništva u BiH  u 2013.Tijekom probnog popisa stanovništva bit će nazočni promatrači međunarodnog monitoringa. Jedan od važnih aspekata koji upravo oni žele vidjeti jeste zaštita osobnih podataka i način kako popisivači rade na terenu, odnosno postupaju li po svim međunarodnim standardima i standardima provedbe popisa, naglasio je Milinović.
Obuku popisivača vršio je stručni tim instruktora. Državni i entitetski instruktori na terenu su obučavali općinske instruktore i popisivače. Kada je u pitanju probni popis treba konstatirati kako Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH nije izravno uključena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?