VJEKOSLAV BEVANDA

BiH je ponovno u blokadi zbog političkih manipulacija

bevanda
VL FOTO
12.04.2012.
u 09:49

- Posljedice kreditnog rejtinga su svima jasne, skuplji novac i teži pristup investicijama, poruka da se ne ulaže ovdje - rekao je Bevanda

Sjednica Vijeća ministara odgođena je za sljedeći tjedan jer nisu usuglašene sve tehničke pojedinosti oko proračuna za 2012. Od toga ovisi hoće li BiH prebroditi novu političku krizu. Zahtjeva je puno, novca razmjerno malo, previše politikanstva. Predsjedatelj VM-a Vjekoslav Bevanda očekuje dogovor, a prosvjede ocjenjuje manipulacijom.

Ima li pomaka oko približavanja konačnog nacrta proračuna BiH i državnih institucija?

Nema nikakvih posebnih pomaka ako mislite da nešto treba posebno usuglašavati. Obavili smo raspravu i sada jednostavno trebamo imati izjašnjenje oko proračuna Bosne i Hercegovine za 2012. godinu. Bilo je određenih primjedbi oko svega i sada proračunski korisnici s Ministarstvom financija i riznice vode razgovore i pregovore mogu li se njihovi zahtjevi, odnosno korekcije uklopiti u ovaj predloženi proračunski okvir koji je utvrđen na sjednici Nacionalnog fiskalnog vijeća, a što su ranije usuglasila i šestorica vladajućih političkih lidera. Moram reći da je 99 posto stvari usuglašeno s Ministarstvom financija koje je završilo značajan dio posla.

No, i prije nego je obavljena rasprava i glasovanje unutar Vijeća ministara BiH čule su se najave da će nakon vojnika, koji više od dvadeset dana prosvjeda traže ispunjavanje određenih prava, i pripadnici državne policijske agencije (SIPA), kao i nekih drugih sigurnosnih agencija stupiti u štrajk ako dođe do smanjivanja plaća. Kako na to gledate?

Moj komentar je da se na svako mjesto za koje se raspiše natječaj u tim sigurnosnim agencijama prijavi po tisuću zainteresiranih ljudi. To najbolje govori o tome kako su ta mjesta “neatraktivna” i kako je njihova pozicija socijalno ugrožena. Mene iskreno žalosti što nitko ne želi prihvatiti činjenicu kako su teška vremena i da moramo provoditi uštede i korekcije na svim stavkama javne potrošnje od državne razine, preko entiteta i županija do općina. To je i sastavni dio dogovora šestorice političkih lidera, preporuka međunarodnih institucija, a vidimo i da su takva iskustva iz zemalja u susjedstvu koje provode još drastičnije rezove u javnoj potrošnji. No, ja pri tome želim istaknuti kako svi potezi koje smo predvidjeli u ovoj godini neće biti dramatični niti će ugrožavati bilo koju osobu i što je još važnije bilo koju državnu instituciju.

A što kažete za prijedloge sindikata koji predlažu i neke druge mjere oko ušteda u državnim agencijama i službama?

Pa u dobrome dijelu se slažem s njihovim razmišljanjima. Prije svega, mislim da je potrebno smanjiti troškove za reprezentaciju, direktorima i čelnim službenicima iz tih agencija. Oni pozivaju da se rasipništvo u tim agencijama, kojega očigledno ima, smanji i ja sam suglasan oko toga. Naime, ne možemo provoditi mjere štednje samo smanjivanjem plaća djelatnicima tih službi, nego i na ovim često nepotrebnim troškovima nad kojima nije bilo nadzora.

Apostolski nuncij Alessandro D’Errico je prije nekoliko dana razgovarao s ministrom za ljudska prava i izbjeglice Damirom Ljubićem i pri tome upozorio da nije raspoređena niti jedna marka u proračunu za povratak prognanika. Što je tu istina?

Vodili smo određenu raspravu oko toga jer nije bilo jasno gdje je lociran novac za prognanike. Nadam se da će se u nekoliko dana taj problem riješiti.

Vrlo skoro je summit NATO-a u Chicagu. Jesu li ispunjeni svi uvjeti i očekujete li pozitivan odgovor oko nove stepenice za BiH u pogledu akcijskog plana za približavanje (MAP)?

Mi smo počeli intenzivno raditi na pitanju vojne imovine sukladno onome što su dogovorili lideri. To ide svojim tempom i nadam se da ćemo biti vjerodostojni i da ćemo do potrebnoga roka završiti obveze i dobiti pozitivan odgovor od NATO-a.

Očekuje se da na predstojećem zasjedanju Vijeća za provedbu mira bude upućen jasniji signal za ubrzavanje europskoga puta. Koliko ovaj zastoj remeti planove i u pogledu prijave za kandidacijski status?

Pa jasno da je u BiH sve blokirano zbog ovih političkih manipulacija i nedonošenja proračuna. To je jedna od ključnih stvari. Ja sam bio šokiran tvrdnjama iz Centralne banke BiH da kreditni rejting BiH nije ugrožen zbog nedonošenja proračuna. Apsolutno je suprotno. Donošenje proračuna usporava sve aktivnosti. Ja sam se nadao da će biti donesen do 31. ožujka i da nije bilo tih političkih manipulacija sasvim sam siguran kako bismo ga imali.

Što očekujete da će se dogoditi nakon što je Moody’s snizio kreditni rejting BiH?

Posljedice kreditnog rejtinga su svima jasne, skuplji novac, lošiji pristup investicijama, poruka investitorima da ne ulažu ovdje. No, ovdje želim reći i što se dogodilo oko promjene rejtinga. BiH je bila jedna od rijetkih zemalja koja je zadržala kreditni rejting. Takvo je stanje bilo prije mjesec dana i tada smo slali pozitivne signale da su se pokrenuli određeni procesi. No, političke manipulacije i sve ovo što se događa u zadnjih 30-ak dana unazadilo je sve. Posljedica nedonošenja proračuna i zastoja reformi se odmah odrazila na procjenu međunarodne agencije za kreditni rejting.

Može li se takvo stanje promijeniti i ima li spremnosti?

Apsolutno može, ako se to želi. Ako se iskreno primjenjuje ono što je šestorka dogovorila, onda smo u stanju postići dogovor o svim pitanjima. Ako se manipulira i nekonzistentno ponaša od slučaja do slučaja, to će ugroziti sve procese i moguće možemo doći u još težu situaciju.

Spomenuli ste riječ “manipulacija” najmanje pet puta. Tko manipulira?

Pa znate vi vrlo dobro tko manipulira. Ja sigurno nisam i HDZ BiH.

Jesu li se ozbiljno shvatila vaša upozorenja da je potrebno hitno poduzeti mjere kako bi se opremili laboratoriji za izvoz roba životinjskog i biljnog podrijetla iz BiH prema Hrvatskoj, odnosno Europskoj uniji?

U proračunu su osigurana sredstva za tu prilagodbu i ako se hitno ne krene s tim poslom, bit će ugrožen izvoz iz BiH za EU. No, rekao bih da možemo nedonošenjem proračuna ugroziti sve. Može značiti da nema novca za izbore, popis pučanstva i da nema uvjetnih graničnih prijelaza. No, jedna politička grupacija stalno manipulira s time. Ja sam dobio skoro prijeteće pismo predsjednika Udruženja poljoprivrednika koje vodi aktivist Narodne stranke Radom za boljitak. Manipulacije su prisutne na svim stranama. One nisu ni domoljubne, ekonomski motivirane ni odgovorne. Ne želim se, međutim, time više baviti. Europa i veleposlanici PIC-a su to već prepoznali i daju mi potporu, no ako se ljudi ne budu držali obećanja, nećemo biti u stanju provoditi reforme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?