Usvojene prije 2 god

BiH nije provela brojne mjere za bolje uvjete u proizvodnji hrane

Hrana
22.05.2012.
u 09:55

Nije uspostavljeno povjerenstvo za uvid u podatke o prometu roba

Iako su u državnom Parlamentu usvojene još prije dvije godine, mnoge mjere za poboljšanje uvjeta u proizvodnji hrane u Bosni i Hercegovini još nisu provedene.

Cijene robe

Pregled aktivnosti o provedbi mjera za poboljšanje uvjeta poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji BiH, koji je pripremilo resorno državno ministarstvo, govori da od 25 preciziranih mjera barem polovina nije realizirana. Samo neke mjere, kao što je provedba i striktna primjena propisa i procedura za utvrđivanje carinske vrijednosti pri carinjenju uvoznih roba u BiH, realizirane su, dok mnoge druge nisu.

Tako još uvijek nije uspostavljeno povjerenstvo za uvid u podatke o prekograničnom prometu roba, deklariranju vrste, količine i cijene roba, ispravnosti vaga, provjeri ispravnosti EUR 1, predlaganju manjeg broja graničnih prijelaza za poljoprivredne proizvode, koji bi radili neprekidno u punom kapacitetu. Nije u cijelosti uspostavljena ni fitosanitarna inspekcija na osnovi Zakona o zaštiti zdravlja bilja. Još uvijek nije usvojena ni Strategija robnih rezervi u BiH. Također, nisu dane preporuke na osnovi kojih bi Vijeće ministara BiH i vlade entiteta donijeli odgovarajuće odluke vezano za strukturu i namjenu izravnih stranih investicija koje su plasirane u distributivne lance.

Proces harmonizacije mjera poticaja u BiH još uvijek nije pokrenut u punom obujmu. Prema onome što navode u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u protekle dvije godine na ovom procesu se radilo različitim intenzitetom i pristupom.

Izostale su i izmjene Zakona o trošarinama u cilju oslobađanja repromaterijala od dodatnih pristojbi (mineralno dubrivo, sjeme i sadni materijal). Isti je slučaj i s obvezom usklađivanja entitetskih propisa i propisa Brčko Distrikta BiH s državnim zakonom o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju.

Zaštita resursa

Potrebno je i uskladiti mjere ruralnog razvoja u okviru postojećeg programa subvencija u entitetima i Brčko Distriktu BiH i razviti mjere ruralnog razvoja sukladno EU mjerama, poticati usvajanje standarda kvalitete i jačanje konkurentnosti proizvođača i bolje korištenje i zaštitu prirodnih resursa.

-Točno definiranje nadležnosti pojedinih institucija, manjak okomite i vodoravne komunikacije između njih, nedovoljni resursi u ljudskom i materijalnom smislu predstavljaju samo neke od problema s kojima se susreću institucije u provedbi mjera, upozorava Ministarstvo u svom izvješću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?