IZVOZA SKORO I NEMA

BiH uvezla 130 milijuna KM mesa

Dolac
Marko Lukunić
18.01.2012.
u 15:07

U samo godinu dana uvoz mesa u BiH porastao za više od 10 posto

U 2011. godini u BiH je ukupno uvezeno mesa i jestivih klaoničkih proizvoda u količini od 35.722 tona, ukupne vrijednosti 130 milijuna maraka. Meso se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Mađarske, Njemačke, Nizozemske, Slovenije i Italije. Najveći uvoznici mesa u BiH tijekom 2011. godine su bile uglavnom strane tvrtke koje u BiH imaju svoja predstavništva, te neki domaći uvoznici.

Treba naglasiti kako je prošlogodišnji uvoz mesa i klaoničkog otpada u BiH povećan za više od deset posto, što je jasan znak vlastima kako raspodjela poticaja nije dobra, te kako se trebaju naći novi načini za poticanje domaće proizvodnje.

Sramotno mali izvoz

I dok smo prošle godine uvezli 130 milijuna maraka mesa, u isto vrijeme smo izvezli oko 20 milijuna maraka mesa. Da stvar bude gora, u javnosti su se ponovno pojavile informacije kako je meso koje se uvozi u BiH staro i po nekoliko desetljeća, te kako dolazi iz prekooceanskih zemalja, točnije iz Brazila, Argentine... Ipak, ove informacije su demantirali iz Ureda za veterinarstvo BiH gdje ističu kako meso koje se uvozi u BiH može biti staro najviše šest mjeseci. Iz Ureda za veterinarstvo pojašnjavaju da se, kada je u pitanju uvoz smrznutog mesa, svaki dio označava deklaracijom na kojoj je obvezno istaknuti izvozni broj klaonice, podaci o datumu klanja, rok trajanja i naziv proizvođača.

Uvoz smrznutog mesa

Najveći dio smrznutog mesa uvozi se preko graničnih prijelaza Gradiška, Doljani i Gorica, dok se na ostalim prijelazima registrira sporadični uvoz ove vrste mesa. Preko graničnog prijelaza Gradiška uvozi se smrznuto meso proizvođača iz europskih država i to najviše iz Nizozemske, Njemačke i Austrije. U Uredu za veterinarstvo kažu kako se meso uvozi i iz Argentine, ali kako ni ono nije starije od šest mjeseci.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
mošnjo
15:24 18.01.2012.

Uvozni lobi je največe zlo nama i našoj poljoprivredi,protiv njih se jako teško boriti,kod njih je keš,a naši političari i monistri vole keš više od svoga djeteta,takva je to pasmona,...dokle če vidjet čemo,...

GR
grgo1
16:13 18.01.2012.

ajde neka ste se sjetili i ovog problema samo što o njemu opet govorite u rukavicama trebate reći da kriminalci uvoze meso kao što su lijanovići i slični njima to je zlo a te veterinarske inspekcije su isto kao ovi prethodni oni daju bjanko deklaracije a da i nedođu na lice mjesta to najbolje zna ministar gospodarstva ivica ćorić iz zapadno hercegovačke županije

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?