EUROPSKA KOMISIJA

BiH zbog Vlade Federacije BiH ostaje bez 88 milijuna eura

Novac
Arhivska fotografija
15.09.2011.
u 10:18

Za financiranje Europa traži konsenzus svih razina vlasti u BiH

Europska komisija donijela je internu odluku o suspenziji svih projekata iz Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) za BiH u 2011., čime BiH ostaje uskraćena za 88 milijuna eura koji su trebali biti upućeni za realizaciju 14 projekata koji su usuglašeni na državnoj razini, potvrđeno je bh medijima u Europskoj komisiji u Bruxellesu.

Nije bilo suglasnosti

Prvotno je u BiH trebalo stići 96 milijuna, ali za 8,2 milijuna eura nije bilo suglasnosti na državnoj razini zbog stava iz Republike Srpske da se provedbom predviđena četiri projekta vrši prijenos nadležnosti s entiteta na državu.

No, nakon što je Republika Srpska odbila preko državne razine realizirati 8,2 milijuna eura, Vlada FBiH učinila je još neshvatljiviji potez – dogovor Vijeća ministara Vlada premijera Nermina Nikšića u ponedjeljak je ocijenila neprihvatljivim?! Nikšić je tu odluku odmah prenio specijalnom predstavniku EU-a u BiH Peteru Sorensenu, nakon čega je u Bruxellesu ispisana interna odluka o suspenziji svih projekata za BiH koji su se trebali financirati iz IPA fondova.

Do kraja ovoga tjedna o tome bi i službeno trebao biti obaviješten još uvijek aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. Izuzev zbunjenosti i šoka koji je odluka Vlade FBiH izazvala u EK, s druge strane nema nikakve najave niti naznaka kako bi ona mogla biti izmijenjena.

U pitanju četiri projekta

- Ono što treba biti jasno u BiH – niti jedan projekt neće biti financiran iz IPA fondova ako za njega ne postoji suglasnost, odnosno koncenzus svih razina vlasti u BiH.

U ovom slučaju nema suglasnosti iz Federacije BiH, što znači da nema osnove za provedbu projekata u vrijednosti od 88,02 milijuna eura – potvrdili su za medije iz Europske komisije. Ministar financija BiH Dragan Vrankić izjavio je za Srnu da zbog tri-četiri projekta nije trebalo praviti glupost koja je dovela do toga da Bruxelles ospori cijeli IPA paket za BiH za 2011.

- Ono što je usuglašeno na Vijeću ministara BiH nije ono što se željelo u startu, ali je puno bolje da iskoristimo 89 milijuna eura nego ništa, rekao je ministar Vrankić. U revidiranoj listi IPA programa za za 2011. koju je usvojilo Vijeće ministara BiH nalazi se ukupno 14 projekata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?