GYMNICH

Bildt: EU mora biti privlačan uzor, a ne zanimljiv muzej

Ashton Small.jpg
European Commission
VL
Autor
Stojan De Prato
05.03.2010.
u 14:30

Zbog sukoba zemalja članica EU i Europske komisije o zastupljenosti u novoj europskoj diplomatskoj službi, njezina uspostava, koju predviđa Lisabonski ugovor, još nije započela.

Uspostava diplomatske službe Europske unije, nazvane Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS), glavna je tema dvodnevnoga sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, tzv. Gymnicha, koji je danas započeo u Cordobi. Ministrima će se u subotu, kada će tema biti proširenje EU na “zapadni Balkan”, s posebnim osvrtom na stanje u Bosni i Hercegovini i na mjere koje EU tamo treba poduzeti do listopadskih parlamentarnih izbora, pridružiti i kolege iz kandidatskih zemalja, ukjučujući hrvatskoga ministra Gordana Jandrokovića. Tada će se dogovarati i konferencija na visokoj razini koju bi EU svibnju priredila u Sarajevu, s temom pomoći zapandobalkanskim zemljama na putu k EU.

Gymnichu, uz ministra vanjskih poslova predsjedajuće zemlje u ovom polugodištu, Španjolske, Miguela Angela Moratinosa, prvi put supredsjeda barunica Catherine Ashton, potpredsjednica Europske komisije zadužena za vanjske odnose te istovremeno visoka predstavica Unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, što je dužnost koju je uveo Lisabonski ugovor.

Pred početak Gymnicha britanski i švedski ministri David Miliband i Carl Bildt u zajedničkome su pismu Ashtonovoj izrazili zabrinutost zbog sukoba zemalja članica i Europske komisije oko zastupljenosti svojih kadrova u EEAS-u, a barunica pod svojim “dvjema kapama” predstavlja i jedne, i druge.

- Moramo se organizirati da na svjetskoj pozornici djelujemo jedinstveno, da možemo zaštititi svoje interese, da nas slušaju. Inače će drugi odlučivati za nas. Sada, s Lisabonskim ugovorom, prvi put imamo priliku gledati u budućnost dalju od šest mjeseci – napisali su Miliband i Bildt, koji zahtijevaju da EU organizira “veća i političnija” diplomatska predstavništva u Brazilu, Indiji, Indoneziji, Kini i Pakistanu.

- EU mora u svijetu djelovati ko privlačan uzor, a ne kao zanimljiv muzej – dodao je Bildt.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:37 05.03.2010.

Jesu li sve barunice tako lijepe? Dali je ona možda bila članica Rolling Stonesa?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?