reakcija na presude

Bildt: Haag vraća regiju u prošlost, a trebalo bi ići prema pomirenju

\'Swedish Foreign Minister Carl Bildt briefs media after an accession conference with Turkey at the European Union Council headquarters in Brussels, December 21, 2009.     REUTERS/Francois Lenoir   (B
Reuters/PIXSELL
30.11.2012.
u 09:25

Neke ranije presude manje su me uvjerile, neke više. Za narod Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine važno je da na kraju bol iz prošlosti ne bi trebala blokirati mogućnosti koje pruža budućnost – kazao je švedski šef diplomacije.

Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt izjavio je da Haaški tribunal trenutačno vraća Balkan previše u prošlost te da se treba okrenuti budućnosti i pomirenju naroda u regiji, prenosi Telegraf.

Bildt je kazao da još nije detaljno pročitao presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te Ramushu Haradinaju, ali je naglasio da se mora oprezno komentirati presuda Haaškog tribunala zbog načela neovisnosti pravosuđa.

– Neke ranije presude manje su me uvjerile, neke više. Za narod Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine važno je da na kraju bol iz prošlosti ne smije blokirati mogućnosti koje pruža budućnost – kazao je švedski šef diplomacije i dodao da je u regiji vidljiv napredak u međuljudskim odnosima.

Ustvrdio je da u posljednjih nekoliko godina vidi vozila s beogradskim registarskim oznakama diljem Hrvatske tijekom ljeta, kao i Hrvate i Slovence koji vode poslove u Beogradu, a premijeri Srbije i Kosova sjede i razgovaraju, što je bilo nezamislivo čak prije nekoliko mjeseci.

Smatra da Haaški tribunal sada previše vraća regiju u prošlost te da to treba ostaviti povjesničarima i krenuti u pomirenje u regiji i među ljudima koji su nekada živjeli zajedno i dobro se poznaju.

>>Oslobođeni Haradinaj: Kao premijer uvest ću Kosovo u UN

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?