Uhvaćen u Jordanu

Bin Ladenovom zetu sude u New Yorku: '1994. se borio u BiH'

čokolada
Foto: Arhivska fotografija
1/2
08.03.2013.
u 08:22

Zet Osame bin Ladena bi se u petak ujutro trebao pojaviti u sudnici u New Yorku kako bi se suočio sa optužbom da je sudjelovao u pokušajima ubojstava Amerikanaca.

Zet Osame bin Ladena bi se u petak ujutro trebao pojaviti u sudnici u New Yorku kako bi se suočio sa optužbom da je sudjelovao u pokušajima ubojstava Amerikanaca, piše CNN.

Sulaiman Abu Ghaith, zet Osame bin Ladena i bivši glasnogovornik Al Qaide, je uhvaćen i doveden u SAD, objavili su sinoć federalni dužnosnici. - Za nasilne ekstremiste koji prijete Amerikancima i žele potkopati naš način života, ovo uhićenje šalje poruku da nema niti jednog mjesta na svijetu gdje možete pobjeći pravdi - kazao je glavni državni odvjetnik Eric Holder.

Uhićen u Jordanu

Abu Ghaith je prije nekoliko tjedana uhićen u Jordanu. Optužen je da se urotio kako bi ubijao Amerikance. Odluka da se Abu Ghaith dovede pred sud u New York, a ne u američku vojnu bazu Guantanamo Bay, koju mnogi smatraju logorom, ponovno je u američkoj javnosti otvorila pitanje tretmana onih koji su optuženi za urotu protiv SAD-a.

Neki republikanci su kazali da je Abu Ghaitha trebalo odvesti u Guantanamo Bay i ispitivati ga kao "neprijateljskog ratnika", ali administracija Baracka Obame još uvijek tvrdi da želi zatvoriti taj zatvor, prije nego povećati broj zatvorenika u njoj.

Gerilac u Bosni i Hercegovini

Američko ministarstvo financija je opisalo Abu Ghaitha kao "službenog glasnogovornika Al Qaide, a na to mjesto je postavljen nakon napada 11. rujna 2001. godine. Navode da je ranije bio srednjoškolski profesor i propovjednik u džamiji u Kuvajtu. "Borio se u Afganistanu, optuživao SAD da sankcijama ubija djecu u Iraku te se pridružio muslimanskim gerilcima u borbama u Bosni i Hercegovini u ljeto 1994. godine", navodi američko Ministarstvo financija, a prenosi CNN.

Kasnije su mu zabranili propovijedanje, jer je napadao vladu. Prije napada 11. rujna "njegova misija je bila regrutiranje za trening u Bin Ladenovim kampovima u Afganistanu".

>>Američki kongresmen: Uhvatili smo zeta Osame bin Ladena

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije