Izborna nedjelja

Birači odlučuju na izborima u Srbiji, Francuskoj, Grčkoj...

glasačka kutija
Goran Jakus/PIXSELL
06.05.2012.
u 08:40

Francuska bira predsjednika, Srbija i predsjednika i novi saziv nacionalnog i pokrajinskih parlamenata, dok Grčka traži izlaz iz krize na izvanrednim izborima za parlament....

Europa je danas u znaku izbora - Francuska u drugom krugu izbora bira predsjednika, Srbija i predsjednika i zastupnike u Skupštini, dok grčki birači na izvanrednim izborima biraju novi sastav parlamenta.

U Srbiji su biračka mjesta otvorena u 7 sati, a građani će se na biralištima izjašnjavati o novom šefu države, ali i novom sastavu lokalnih parlamenata, među kojima i onog u Vojvodini,  te za zastupnike u Skupštini Srbije. Za parlamentarne izbore prijavljeno je 18 lista, dok je u utrci za predsjednika države 12 kandidata.

Ankete: Sarkozy gubi predsjedničku titulu

Francuska danas bira predsjednika u drugom krugu izbora između aktualnog Nicolasa Sarkozyja te Francoisa Hollandea, kojemu su predizborna istraživanja javnog mijenja naklonjenija u izgledima za pobjedom.

Nade kako će aktualni predsjednik Sarkozy ipak zadržati svoju poziciju pale su u vodu nakon što su mu potporu uskratili čelnici krajnje desnice i političkog centra. Prema posljednjim anketama za Hollandea će glasovati 52,5 posto birača, a za Sarkozyja 47,5 posto.

Izbori u znaku duboke krize

Nedjelja je počela otvaranjem birališta i u Grčkoj, gdje se održavaju izvanredni parlamentarni izbori. U ovoj državi, duboko potresenoj ekonomskom, ali i političkom krizom registrirano je 9,8 milijuna birača kojima su svoje programe i nade u ulazak u grčki parlament predstavilo 32 stranke.

Veliki dio birača još je uvijek neodlučno, a čak 1/3 njih poručuje kako se izborima neće niti odazvati. Među strankama koje su dominirale grčkom političkom scenom su konzervativna Nova Demokracija te socijalistički PASOK, no sve teži egistencijalni uvjeti doveli su do jačanja kranje desnice te krajnje ljevice u toj državi.

Izbori i u Armeniji

A u Armeniji 2, 5 milijuna registriranih birača danas također odlučuje o sastavu parlamenta i to iz redova 8 stranaka i jednog političkog bloka.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?