gdje je novac?

Bitka za čast svećenika: Naš fra Nimac nije lopov!

šime nimac (1)
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
1/4
16.10.2012.
u 12:00

Nadimak Fra Prč dobio je jer je uvijek bio u ženskom društvu, a novac za crkvu skrio je da se ne bi “zagubio”

– Dobar, dobar i dobar! Eto takav je bio naš župnik fra Šime Nimac. Sve to što pišu o njemu obična je laž. Ne postoji nikakva žena, a on nikada ne bi tuđe novce uzeo! – tvrde to župljani iz Baške Vode. Njihov bivši župnik našao se u središtu afere jer je, prema pisanju medija, prodao župno zemljište i nestao s više od milijun eura, navodno u društvu neke žene.

Nije pod nadbiskupijom

Ni Splitsko-makarska nadbiskupija ni župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi nisu policiji prijavili nastalu štetu, ali oni su nakon medijskih napisa sami počeli istragu.

Protiv fra Šime Nimca, kako neslužbeno doznajemo, pokrenute su crkvene sankcije te postupak za poništenje ugovora o kupoprodaji zemljišta, koji je, prema našim crkvenim izvorima, pravno ništavan. Naime, redovnici nemaju svoje imovine, a zajedničkom ne mogu raspolagati samostalno i po vlastitu nahođenju, nego u dogovoru s provincijalom i vodstvom redovničke provincije. Splitsko-makarska nadbiskupija sa slučajem nema ništa jer je riječ o ustupanju župnog pastorala franjevcima pa je za fra Šimu Nimca zadužen njegov provincijal. Fra Šime je posljednji put u Baškoj Vodi bio 9. kolovoza kada se oprostio sa svima.

– Čistila sam mu župni dvor i crkvu sve godine što je bio ovdje. Ne postoji nikakva žena u njegovu životu s kojom bi on pobjegao, to će vam svi u mjestu reći. Barem mi to ne znamo – tvrdi nam gospođa koju smo zatekli pred župnim dvorom. I ostali mještani s kojima smo pričali vjeruju svom bivšem župniku.

– On je u Hrvatskoj. Nije pobjegao, a nije ni ukrao pare. Vratit će ih, možda već sutra. Ovi koji tvrde da nije imao odobrenje za prodaju parcele, lažu. Odobrenje je dobio od Župskog pastoralnog vijeća 21. travnja ove godine. Riječ je o vlasništvu župe, a ne nadbiskupije, a novac nije dao baš zato da ne odu iz Baške Vode – tvrdi naš izvor. Naime, još prije pet godina, prije ne što je fra Nimac došao u Bašku Vodu, prodana je župna kuća u središtu mjesta i to za pet milijuna eura. Novac, tvrde mještani, nikada nije uložen u obnovu crkve nego je – nestao.

Od gospođe do bankarice

Omiljenog svećenika iz Baške Vode policija je čekala u biogradskoj marini Kornati gdje je već drugi dan bio parkiran bijeli passat navodno u Nimčevu vlasništvu, a tik do veza bila je usidrena skupa, vjerojatno milijunski vrijedna jahta Lucky Me za koju tvrde da je također u njegovu vlasništvu. U Biograd je Nimac dolazio često svome bratu, kao i u Lišane Ostrovičke odakle je rodom.

– Čuli smo da je bio u vezi s jednom udanom i vrlo dobrostojećom gospođom. Poslije je, kako smo čuli, počeo ljubovati s mladom djevojkom, navodno bankaricom iz Splita – rekao nam je jedan Biograđanin, a drugi je istaknuo kako je fra Šime Nimac bio poznat po tome da se odijevao u skupu odjeću i da je vozio skupe automobile. I u Lišanima Ostrovičkim tvrde da je fratar živio na visokoj nozi, a da svoje ljubavne “zgode i nezgode” u posljednjih nekoliko godina nije skrivao.

– A što’š, stvarno je kad ga se pogleda faca – rekla nam je na prvu jedna Lišanka. Razgovorljiviji su bili njegovi muški poznanici koji su nam rekli da su ga od milja zvali fra Prč.

– Naravno da su ljudi osuđivali jer ako je svećenik nije se trebao pokazivati s tolikim ženskama – rečeno nam je u Lišanima.

>>Krivi rođaka: Svećenik Šime Nimac oteo je i moje zemljište

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije