CRNI FONDOVI

Bivša HDZ-ova blagajnica dokaze zakopala u dvorištu

'pavosevic'
Foto: ''
1/3
25.08.2011.
u 12:00

B. Pavošević iz pritvora je izišla za dva tjedna jer je USKOK-u dala "blago". Zbog istrage koja je u tijeku ne smije razgovarati s novinarima

Branka Pavošević, bivša HDZ-ova blagajnica, važan dio inkriminirajuće dokumentacije o načinu poslovanja vladajuće stranke zakopala je u dvorište svoje obiteljske kuće u Kloštru Ivaniću, doznajemo iz pouzdanih izvora. Očito i te kako spremna na suradnju s USKOK-om, te je spise, nakon izlaska iz pritvora, iskopala i predala istražiteljima koji ih sada detaljno proučavaju. Kako doznajemo, za njih su prava "poslastica", budući da sadržavaju vrlo važne materijale kojima će se na sudu dokazivati crna HDZ-ova blagajna, odnosno načini na koji se novac ispod stola dijelio šakom i kapom.

Sve po nalogu Sanadera

Zlatko Pavošević, suprug bivše šefice računovodstva HDZ-a, koja je to bila do Sanaderova povlačenja 2009., inače vlasnik građevinske tvrtke Ideo projekt (koja obavlja većinu javnih radova u toj općini), jučer nije želio ni potvrditi niti demantirati informaciju o "zakopanom blagu". Govorio je samo da novinari kod njih nisu dobrodošli. Njegova supruga, osumnjičena za zloporabu položaja, zbog istrage koja je u tijeku odbila je s nama razgovarati.

Da je B. Pavošević od uhićenja početkom srpnja ove godine istražiteljima bila spremna odati mnoge HDZ-ove mračne tajne pokazuje i činjenica da je puštena iz pritvora na traženje USKOK-a nepuna dva tjedna od uhićenja, iako joj je prvotno bio određen jednomjesečni boravak iza rešetaka. U svom iskazu u USKOK-u, podsjetimo, izjavila je da su novac iz crnog fonda dobivali Bianca Matković, Darko Milinović, Mladen Lacković, ali i tajnice, portiri, sve do pripadnika Mladeži HDZ-a. Mladen Barišić je, kako je rekla u iskazu, svaki mjesec u stranku donosio 30 do 40 tisuća kuna. Isplata na ruke u središnjici HDZ-a počela je po nalogu Ive Sanadera potkraj 2006. ili početkom 2007. godine. On joj je, rekla je istražiteljima, usmene naloge za isplatu davao isključivo u četiri oka, nikada preko telefona. "Svim navedenim osobama novac sam osobno predavala u svom uredu u središnjici stranke te Ivi Sanaderu nisam trebala dati povratnu informaciju o obavljenim isplatama", izjavila je USKOK-u.

Kako se dijelilo

"Riječ Ive Sanadera bila je svetinja pa se pretpostavljalo da se njegovi nalozi uvijek izvršavaju...", još je kazala u USKOK-u, dodajući kako bi ostala bez posla u HDZ-u da nije postupala po nalozima tadašnjeg premijera. Također, izjavila je da su joj se znale javljati osobe s platnog popisa pitajući je "ima li što za njih". Za Biancu Matković rekla je da je od početka 2008. dobivala po dvije tisuće kuna mjesečno, a taj joj se iznos s vremenom povećao na osam tisuća kuna, dok je ministar zdravstva Darko Milinović godinu dana, od 2008., mjesečno dobivao od osam do deset tisuća kuna.

Savjetniku za medije Mladenu Lackoviću, umirovljenom pomoćniku Ivana Jarnjaka u vrijeme kad je ovaj bio ministar policije, svaki je mjesec iz crnog fonda plaćano po šest tisuća kuna. Osim toga, novac se dijelio nekim članovima HDZ-ove Mladeži, tako je tri tisuće kuna mjesečno išlo u džep Marije Cik, a dvije tisuće dobivali su Šime Višić, Matej Šilipetar, Patricio Petrić i Ivan Vuksan. Tajnice Ive Sanadera i Biance Matković – Nada Gregl, Željka Canjuga, Kristina Petrina, Marcela Gracin, Ida Punda, Jasna Hmelina i Helga Draženović – mjesečno su dobivale po tisuću i pol kuna.

Matković i Milinović te su optužbe odmah demantirali. Ministar zdravstva tada je rekao da je "njegov jedini doticaj s blagajnom HDZ-a, i to legalnom, bio kada je preuzimao novac koji je HDZ donirao za gradnju crkve sv. Jakova u Bilaju".

– Radilo se o 35 tisuća kuna tijekom 2008. i 35 tisuća kuna tijekom 2009. Potpisao sam preuzimanje tog novca, a župnik u Bilaju potpisao je priznanicu o primitku te i zahvalnicu HDZ-u za pomoć u ratu razrušenoj crkvi – izjavio je Darko Milinović.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije