Ugovori

Bivši ministar Ivica Kirin na listi osumnjičenih

\'unutrasnja zagreb 02082007....press....ivica kirin i sms......snimio_anto magzan\'
Anto Magzan/PIXSELL
Autori: Dragutin Šantoši, Ivanka Toma
05.10.2010.
u 08:40

Iznošenje spoznaja o ugovorima i okolnostima pod kojima ih je MUP sklapao s Jurakovom nastavlja se u utorak

Bivši ministar policije Ivica Kirin na listi je osumnjičenika koji su zloupotrijebili svoj položaj i ovlasti i preko Fimi medije izvlačili državni novac. Zbog ugovora koje je MUP za Kirinova mandata sklapao s tvrtkom Nevenke Jurak, taj je bivši ministar jučer kasno poslijepodne u prisutnosti odvjetnice nekoliko sati davao iskaz u centrali USKOK-a u Zagrebu. Prema neslužbenim informacijama, iznošenje spoznaja o ugovorima i okolnostima pod kojima ih je MUP sklapao s Jurakovom nije završeno, nego bi se trebalo nastaviti danas.

Vrijednost poslova koje je MUP sklopio s Fimi medijom Nevenke Jurak prema nekim je izvorima 26 milijuna kuna, no navodno nije cijeli taj iznos sporan, već bi upitna bila polovica te svote. Prema dosad prikupljenim informacijama, novac se iz MUP-a izvlačio uglavnom iz stavki namijenjenih sigurnosti prometa na cestama.

U slučaju MUP-ove "suradnje" s Fimi medijom ispada da, barem u Kirinovu mandatu, svrha nelegalnog izvlačenja novca preko te marketinške tvrtke nije bila u tome da tada aktualni ministar napuni svoje džepove, već ispada da je Kirin zloupotrebljavao svoj položaj na zahtjev i prema uputama nadređenih te u njihovu korist.

Budući da je obnašao ministarsku funkciju, ispalo bi da je radio izravno prema uputama bivšeg premijera Ive Sanadera ili pak njegova dobrog prijatelja i HDZ-ova rizničara, nedavno uhićenog Mladena Barišića.

Kriminalističkim istraživanjem, kako je to nedavno rekao glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, obuhvaćena su ukupno 22 javna poduzeća i ministarstva, a jedno od njih je i MUP. S obzirom na to da je na čelu Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama državni tajnik Ivica Buconjić koji tu funkciju obnaša još od Kirinova mandata, novinare je zanimalo kako će se policija odnositi prema toj činjenici.

Grbić je na to odvratio da će "resorni ministar i tadašnji državni tajnik i sve stručne osobe koje su sudjelovale u pripremi ugovora biti u poziciji i prigodi da daju svoje viđenje situacije". Buconjić je rekao da u poslovanju s Fimi medijom nije bilo ništa sporno, a to isto rekao je i Kirinov nasljednik na čelu MUP-a Berislav Rončević.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?