PRAVOSUĐE

Bivši pripadnici 66. pukovnije ne smiju u RH zbog uhićenja

rojs
Arhiva VL
12.06.2011.
u 12:24

Umjesto isplate naknada, pripadnici 66. pukovnije moraju platiti sudske troškove za izgubljeni spor. Cijela dokumentacija ide na sud u Strasbourg

Više od dvije tisuće bivših pripadnika 66. inženjerijske pukovnije HV-a s prostora Hercegovine ne samo da je ostalo bez plaća i radnih mjesta, nego i strahuje ući u Hrvatsku jer su odlukom tamošnjih sudova dužni platiti oko 8000 kuna sudskih troškova na ime izgubljenog sudskog postupka koji su preko svojih odvjetnika vodili protiv Vlade RH.

Strah od zapljena

Međudržavnu granicu, tvrde, ne prelaze ni u krajnjoj nuždi jer se boje da će im hrvatska policija zaplijeniti automobile kao zalog za neplaćene sudske troškove. Jedan od pravnih zastupnika bivših pripadnika 66. inženjerijske pukovnije HV-a odvjetnik Mate Knezović tvrdi da se radi o pravnom nonsensu u koji su, osim sudova, upletene hrvatske političke vlasti. “Ne samo da su izgubili spor protiv Vlade RH, već su ih”, ističe odvjetnik Knezović, “sudovi u RH proglasili krivima jer su samo tražili svoja elementarna radna i ljudska prava.” Sudovi u Imotskom, Splitu i Zagrebu, gdje su se sve vodili sudski postupci, čak su političkim naputkom vraćali njihove predmete uz obrazloženje da nemaju pravni interes voditi takve sudske postupke. “Oni su njih”, dodaje odvjetnik Mate Knezović, “praktički proglasili mrtvima, jer ne žele sudskom odlukom priznati da su ti ljudi uopće bili u 66. inženjerijskoj pukovniji HV-a.” Kako pravnu satisfakciju nisu mogli dobiti na sudovima u RH, čija se vlast ovih dana pred činovnicima EU-a hvali “postignutim progresom u pravosuđu”, cijeli slučaj ide na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Gdje je 37 milijuna kuna?

Na spomenutoj međunarodnoj sudskoj instanciji završilo je već oko 140 predmeta bivših pripadnika pukovnije. U presudi koju je na kraju potvrdio Vrhovni sud RH, između ostalog se navodi podatak da 66, pukovnija nikada nije bila u sastavu HV-a. Sud je utvrdio da su plaće spomenutoj pukovniji isplaćivane mimo znanja Ministarstva obrane RH i Uprave za financije. Plaće su, prema njihovu pravnom tumačenju i raspoloživim dokazima, bile isplaćivane preko tvrtke Monitor iz Gruda, na čijem je čelu tada bio general Ljubo Ćesić. U presudi se navodi da je agencija Alan, koju je vodio nedavno za korupciju optuženi general Vladimir Zagorec, tvrtki Monitor iz Gruda 20. kolovoza 2003. isplatila iznos od 37,8 milijuna kuna na ime dugova poslovnoj banci tvrtke Monitor i dugova prema pripadnicima 66. inženjerijske pukovnije HV-a. Gdje je taj novac nestao, ne zna ni odvjetnik Mate Knezović.

Ključne riječi

Komentara 3

DZ
dzalic
16:22 12.06.2011.

Pa naravno ko je kriv kad vecina pametnih Bosanaca a i hercegovaca ginulo za Hrvatsku a Hrvatska im uzvraca na ovakav nacin. Radit u vojsci jedne države nosit uniformu i grb te države a raditi prakticno na crno to može samo u Hrvatskoj.Bravo hlupi bosanci i Hercegovci neka su vas preveslali kad vise volite tudje od svoga

DZ
dzalic
16:36 12.06.2011.

Sto se Rojs smije on je pun ko brod. General HV-a ima sva prava unutar Hrvatske a mi koji smo na prvim crtama ginuli mi nesmijemo u Hrvatsku skoro kao Purda u R Srpsku. Mi nemamo ni status Hrvatskog branitelja i sta koga briga A kada je poceo rat onda ste nam govorili nesmije biti podjele na crvene i crne Hrvate a sada se ta podjela ocituje na svakom koraku a najvise na bogate i siromasne Hrvate Oni koji su bili u Munchen diviziji oni mogu slobodno sa svojim BMV-ima u Hrvatsku a mi cemo morati koji smo se borili i nastavili posteno izgradjivati tada smo mislili svoju domovinu ostaviti svoje stare rage na granici Bravo za europsku Hrvatsku

CI
cinbenik
19:33 12.06.2011.

Sada ce nam ponovo netko drugi biti kriv ,a ne sami sebi i politici koju je vodio HDZe i koju i danas vodi.Ovdje je sve jasno za Rojsa,ali on je tada vedrio i oblacio kao i drugi nasi ovakvi generali dok su drugi koji su iznijeli rat na rubu egzistencije.To je sposobnost,mnogi kazu,a ne lopovluk i kriminal zbog kojeg nam pravi generali leze u Hagu.Pa i Gotovini bi bilo bolje da je radio ovako,sada bi bio kuci i pun kao brod,a ovako kao patriot mora da odgovara za sve zlo koje je napravio HDZe Hrvatima i koji ga je izdao.Sada dolazi sva \"pravda\" na naplatu,a nadam se da ce doci i do Rojsa koji bi imao sta reci o mnogo cemu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?