Ustavni sud FBiH

Bjanko ostavke balkanska, ali ne 
i europska praksa

Desnica Radivojević
07.09.2012.
u 09:43

Potvrđivanje ostavke bi bio signal svim strankama da uvedu bjanko ostavke kao preduvjet za kandidaturu na bilo koju poziciju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti

Ustavni sud Federacije BiH trebao bi u ponedjeljak donijeti konačnu odluku o slučaju bjanko ostavke zamjenika premijera i ministra prostornog uređenja FBiH Desnice Radivojevića.

Demokratski život

Kakva će odluka biti teško je prejudicirati, ali je sasvim izvjesno da će ona umnogome utjecati na demokratski politički život i budući odnos stranaka prema svojim kadrovima. Najjednostavnije rečeno, osporavanjem legalnosti Radivojevićeve ostavke Ustavni sud FBiH bi vjerojatno zauvijek izbrisao praksu unaprijed potpisanih ostavki kao načina održavanja stranačke discipline. S druge strane, potvrđivanje ostavke bi bio signal svim strankama da uvedu bjanko ostavke, kao preduvjet za kandidaturu na bilo koju poziciju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Za razliku od razvijenih demokratskih društava, kod nas se od kadrova u vlasti uglavnom traži da bespogovorno izvršavaju stranačke odluke. Također, prebjezi zastupnika ili ministara iz jedne u drugu stranku u BiH su znatno češći nego u zemljama EU-a. Usprkos ovim argumentima, EU je vrlo jasno protiv bjanko ostavki kao političke prakse. - Više je nego očito da kuvertirane bjanko ostavke nisu prihvatljive za moderne političke sustave, a samim tim ne predstavljaju pojavu u zemljama EU-a - poručio je nedavno član Odbora za praćenje Vijeća Europe i bivši izvjestitelj za BiH Kimo Sasi. Posebno kritični prema praksi bjanko ostavki su u Venecijanskoj komisiji, koja je neka vrsta vrhovnog pravnog autoriteta u Vijeću Europe. Glavni tajnik Venecijanske komisije Tomas Markert izjavio je da je kuvertirana ostavka neuobičajena pojava u političkoj praksi. 
 - Mi se nikada nismo suočili s činjenicom da je jedna stranka u ime ministra, suprotno njegovoj volji, tražila ostavku i da je ona prihvaćena. Ovo je vrlo čudno - istaknuo je Markert.

I dok su u razvijenim europskim demokracijama slučajevi bjanko ili kuvertiranih ostavki pravi raritet, u BiH i regiji bilo je više takvih slučajeva, zbog kojih je izravno morala reagirati Venecijanska komisija. Naime, u susjednoj Srbiji je praksa bjanko ostavki toliko uzela maha da je republički parlament na inzistiranje Venecijanske komisije prošle godine usvojio izmjene izbornog zakona kojima je to ukinuto. Pozivajući se na ustavne odredbe po kojima zastupnik svojim mandatom raspolaže slobodno, ali da ga može staviti i na raspolaganje stranci, stranke su obilato koristile bjanko ostavke. Činile su to usprkos odluci Ustavnoga suda koji je takvu praksu proglasio neustavnom. Predloženo je novo rješenje po kojem zastupnici osobno podnose ostavku koju su ovjerili pred nadležnim sudom, ali je Venecijanska komisija, i to rješenje proglasila neeuropskim.

Slučaj HSP-a

Praksu bjanko ostavki koristile su i neke stranke u Hrvatskoj, a najpoznatiji je slučaj HSP-a, koji je od svih svojih kandidata na izborima tražio da unaprijed potpišu i kuvertiraju ostavku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?