VELIKA GOSPA

Blagdan koji u zajedništvu okuplja obitelj, iseljenike i raseljene

Uočnica
16.08.2013.
u 09:21

Međugorje u mjestu ukazanja blažene djevice marije bilo je više 
od 50 tisuća ljudi, a svete mise slavile su se na deset svjetskih jezika

Svečanim misnim slavljima u marijanskim svetištima proslavljen je blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije. Brojne obitelji, iseljenici i raseljene osobe jučerašnji su dan proveli u zajedničkoj proslavi.

Posjeti Brdu ukazanja

Na blagdan Velike Gospe, u svetištu Kraljice Mira u Međugorju, okupilo se više od pedeset tisuća štovatelja Kraljice Mira iz domovine i inozemstva. Blagdan Marijina Uznesenja na nebo, ili u narodu poznata Gospojina, obilježena je euharistijskim slavljima, brojnim ispovijedima i pričestima. Mnogi iz hercegovačkih i bližih dalmatinskih mjesta u ovo svetište stigli su pješice i bosi. Svete mise na svetkovinu Velike Gospe u međugorskoj župi slavile su se na deset svjetskih jezika. Pučku svetu misu predslavio je međugorski svećenik fra Karlo Lovrić koji je u svojoj propovijedi među ostalim istaknuo: - Ugledajmo se braćo i sestre na našu Nebesku Majku Mariju. Ugledajmo se u njezino veliko i širom otvoreno majčinsko srce, u kome ima mjesta za sve nas, što ovdje u Međugorju više od trideset godina na poseban način dokazuje. Ugledajmo se u njezinu strpljivost koja ima vremena za svakoga od nas. Napose, ugledajmo se u njezinu vjeru i ustrajnost koja nije malaksala ni u najgorim i najtežim njezinim životnim trenucima -. Tijekom dana i noći hodočasnici su posjećivali Brdo ukazanja, brdo Križevac i obilazili oko Gospina kipa u crkvenom dvorištu, mnogi i na koljenima. Tom prilikom molila se krunica i pjevale Gospine pjesme. Nepregledne hodočasničke kolone tijekom cijelog dana i noći punile su svetište Kraljice Mira u Međugorju. U Širokom Brijegu više tisuća ljudi slavilo je blagdan Velike Gospe, a središnju misu predvodio je fra Željko Tolić iz Imotskog. Govorio je o vrijednosti molitve i vjere, o svemu što su one značile za Hrvate kroz povijest i u današnjem vremenu, a njegova prelijepa propovijed popraćena je velikim pljeskom. Pjevao je veliki zbor Sveta Cecilija Široki Brijeg. Svečana sveta misa pred većim brojem vjernika održana je i u Posušju.

Svete mise diljem BiH

Misno slavlje predvodio je dr. fra Šimun Bilokapić koji je za Gospu kazao: - Ona je naša učiteljica života koju trebamo slijediti. Blagdan Velike Gospe u srednjoj Bosni posebno svečano slavi se u travničkoj župi Dolac, čija je nebeska zaštitnica ova svetica. Na blagdanskim svečanostima u ovoj župi, već tradicionalno, okupi se veliki broj vjernika, tako je bilo i ove godine, a uz vjernike iz Lašvanske doline stigli su i mnogi hodočasnici iz drugih srednjobosanskih župa. I ove kao i prethodnih godina blagdanska sveta misa slavljena je u dvorištu župne crkve, a uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Zorana Livančića, gvardijana franjevačkog samostana u Gučoj Gori, fra Dragu Pranješa i još desetak svećenika srednjobosanskih župa, svetu misu je predvodio fra Mirko Majdandžić, župnik župe sv. Mihovila u Varešu. Oko 2500 vjernika bilo je na proslavi Velike Gospe u Kostajnici u Klisu, općina Konjic. To je središnje slavlje Gospojine u sjevernoj Hercegovini za područje Konjica, Klisa i Jablanice. Većina je došla iz poslijeratnog prebivališta, južne i zapadne Hercegovine, ali i iz Hrvatske, Njemačke, Austrije. Misno slavlje predvodio je župnik iz Kostajnice don Jozo Majić, a u koncelebraciji su bili župnici iz Jablanice i susjednih Podhuma-Žitača don Ivan Zovko i fra Darko Drljo. Kao i svake godine, tako i ove, Uskoplje slavi Blaženu Djevicu Mariju. Sveto misno slavlje ispred župne crkve predvodio je kardinal Vinko Puljić pred 5000 ljudi. Na svakodnevnim devetnicama bilo je redovito od dvije do tri tisuće ljudi. Svečano je bilo i u Kreševu gdje je proslavljen blagdan Velike Gospe, ali i Dan općine Kreševo. Blagdan Velike Gospe u Tolisi proslavljen je pučkom svetom misom pred oko 10 tisuća vjernika toliškog kraja. Misno slavlje predvodio je fra Drago Bojić koji je vjernicima poručio da ovaj blagdan predstavlja mogućnost novog početka u odnosu s Bogom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?